Persbericht

Persbericht - Terneuzen, 13 februari 2019

Het Nieuwe Samenspel

Serious game voor burger- en overheidsparticipatie

Het Nieuwe Samenspel is een serious game: een speelse werkwijze om handen en voeten te geven aan burger- en overheidsparticipatie, ofwel aan ‘doe-democratie’. Het spel richt zich op burgers, ambtenaren, bestuurders, professionals, ondernemers en anderen. Zij werken via Het Nieuwe Samenspel prettig, gemakkelijk en effectief samen aan een lokaal initiatief in de leefomgeving. In twee uur speeltijd ontwikkelen de betrokken partijen een gezamenlijk actiepad. Daarnaast versterken spelers hun samenspelvaardigheden. Nadat twee jaar is gewerkt aan de ontwikkeling, wordt Het Nieuwe Samenspel op maandag 18 februari 2019 feestelijk gelanceerd in de gemeente Terneuzen. Daarna is het voor iedereen beschikbaar via hetnieuwesamenspel.nl.

Win een gratis speelsessie

De makers van Het Nieuwe Samenspel loven een gratis begeleide speelsessie uit aan een lokaal initiatief in Zeeland. Dorp- en wijkteams, gemeenten en andere partijen kunnen hun initiatief hiervoor via [null hns@zeelandbruist.nu] aanmelden bij ZeelandBruist, de uitgever van het spel (uiterlijk 8 maart 2019).

Dromen samen waarmaken en beleidsdoelen realiseren

Buurtbewoners, actiegroepen, energiecoöperaties en dergelijke kunnen Het Nieuwe Samenspel samen met andere belanghebbenden spelen om hun dromen waar te maken. Bij vraagstukken als: We willen in onze wijk een moestuin met kas, terras en speelvoorziening. Of: We maken onze straat energieneutraal. Of: We onderhouden het groen in onze wijk zelf.

Gemeenten kunnen het spel inzetten om hun beleidsdoelen samen met de inwoners te realiseren. Denk aan: leefbaarheid, energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit, omgevingswet, zorg voor elkaar enzovoort. Bijvoorbeeld: Hoe realiseren we samen met de inwoners een woongebouw met zorg voor elkaar? Of: Hoe blijft lokale mobiliteit beschikbaar en betaalbaar?

Geleerde lessen in de online omgeving

Het Nieuwe Samenspel ondersteunt een nieuw initiatief bij de start, maar ook onderweg en bij de afronding ervan. Naast het spel is er een online omgeving. Hierin zijn de opbrengsten van speelsessies zichtbaar, evenals geleerde lessen uit de initiatieven. Zo leren we niet alleen in de initiatieven, maar ook breder in de samenleving én voor verdere ontwikkeling van het spel.

De makers

Het Nieuwe Samenspel is in 2017-2018 ontwikkeld door de gemeente Terneuzen en Zeeland Bruist (collectief voor sociale innovatie in Zeeland), in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences en Luteijn Positioning & Design en vele andere mee-makers. Proefsessies waren er onder andere in de gemeente Borsele en Terneuzen. Het A&O fonds Gemeenten heeft financiële ondersteuning verleend.

Meer informatie over dit persbericht, niet voor publicatie:

Pers is welkom bij de lancering van Het Nieuwe Samenspel, maandag 18 februari 2019 in het gemeentehuis van Terneuzen, Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen. Programma: 16.45 uur inloop, 17.15 uur start en ‘beleef Het Nieuwe Samenspel’, fotomoment om circa 18.30 uur, einde 19.00 uur.

Neem contact op met Anouk Guilliet van gemeente Terneuzen (06 13 16 28 44) of Sonja Nossent van Zeeland Bruist (06 14 70 63 00) voor meer informatie over Het Nieuwe Samenspel of de lanceringsbijeenkomst. Kijk ook op hetnieuwesamenspel.nl (aan deze website wordt tot 18 februari 2019 nog gewerkt).


Nieuws, afkomstig van: Het Nieuwe Samenspel

Het Nieuwe Samenspel is een serious game: een speelse werkwijze om handen en voeten te geven aan burger- en overheidsparticipatie, ofwel aan ‘doe-democratie’. Het spel richt zich op burgers, ambtenaren, bestuurders, professionals, ondernemers en anderen. Zij werken via Het Nieuwe Samenspel prettig, gemakkelijk en effectief samen aan een lokaal initiatief in de leefomgeving. In twee uur speeltijd ontwikkelen de betrokken partijen een gezamenlijk actiepad. Daarnaast versterken spelers hun samenspelvaardigheden. Nadat twee jaar is gewerkt aan de ontwikkeling, wordt Het Nieuwe Samenspel op maandag 18 februari 2019 feestelijk gelanceerd in de gemeente Terneuzen. Daarna is het voor iedereen beschikbaar via hetnieuwesamenspel.nl.


Startdatum
februari 15, 2019
Einddatum
februari 18, 2019