Adriaan Wisse van Camping Weltevreden in Zoutelande werkt eraan om zijn camping helemaal zelf energie te laten maken. Hij heeft zijn energie beter geregeld en zonnepanelen en warmtepompen geplaatst. Ook gebruikt hij slimme meters om te kijken hoeveel energie hij gebruikt. Zo kan hij minder energie gaan gebruiken.


Energie bewaren voor later

De camping wil een speciale installatie neerzetten om warmte te maken. Deze installatie gaat samenwerken met de warmtepompen om warmte op te slaan. Zo hebben ze altijd genoeg energie, ook als er even te veel of te weinig is. Om de warmte op te slaan willen ze een grote container gebruiken. Maar hoe moet die container er vanbinnen uitzien?

Een plan voor de warmteopslag

Schets tekening studenten HZ - Z-GRID warmtebuffer.png

Er zijn al ideeën hoe de container een plek voor warmteopslag kan worden. HZ studenten engineering maken een plan. Ze denken na over hoeveel warmte erin kan, hoe je het warm houdt en hoe lang het goed blijft. Ze denken hierbij ook aan het milieu: ze zoeken naar materialen die goed zijn voor de natuur, zoals vlas of hennep.

Een handige en simpele oplossing

De studenten hebben een week aan dit vraagstuk gewerkt. Het resultaat is het idee om drie grote vaten in de container te zetten en die te isoleren met stro. Zo hoef je de container niet om te bouwen, maar heb je wel veel plek voor energie. Pluspunt: de container kan makkelijk verplaatst worden.

Nieuwe ideeën

Roel Tolle, een onderzoeker van het Z-GRID project, vindt de ideeën van de studenten erg goed. Ze dachten eerst aan een andere manier, maar de studenten lieten iets nieuws zien. Adriaan, de eigenaar van de camping, gaat nu kijken of het plan ook echt kan werken.























Van zeecontainer naar warmtebuffer

Een groep van vijf engineering studenten van HZ University of Applied Sciences is aan de slag gegaan met de vraag: hoe maak je van een zeecontainer een warmtebuffer.

Van zeecontainer naar warmtebuffer