We hebben allemaal wel eens te maken met medicijnen, en vaak is het ook onderwerp van gesprek: medicijnen. Een ander woord voor medicijn is geneesmiddel. Een medicijn wordt ingezet om een ziekte te genezen of symptomen te bestrijden. Reguliere medicijnen worden geproduceerd door de farmaceutische industrie en bestaan vaak uit een complex van chemische stoffen. Veel geneesmiddelen hebben van oorsprong een plantaardige, dierlijke of biologische oorsprong, maar worden tegenwoordig meestal kunstmatig gemaakt. Ook alternatieve geneeswijzen maken gebruik van medicijnen.

Sommige medicijnen zijn te koop bij de drogist. Voor andere medicijnen heb je een recept nodig van de huisarts of van je behandelend arts in het ziekenhuis, waarmee je naar de apotheek gaat. Welk medicijn vergoed wordt door de zorgverzekeraar is een kwestie van afspraken tussen de behandelaars en verzekeringsmaatschappij. Wanneer je een medicijn nodig hebt dat niet standaard wordt vergoed, dan kun je een verzoek indienen bij je verzekering. (Bronnen: Wikipedia; Encyclo. nl)












Formele omschrijving

Geneesmiddel dat wordt verstrekt in het kader van een medische behandeling. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Sociale kaart VN, Context: Behandelingsmethode
Overkoepelend: KNKR Behandeling
Verwant: KNKR Bijwerking, KNKR Port-a-Cath




Referenties