Assessment

Of een leerkracht basisbekwaam is, wordt door het schoolbestuur vastgesteld. Deze vaststelling vindt plaats op basis van een advies dat onafhankelijke assessoren geven na afname van een assessment*. Dit assessment bestaat uit het bekwaamheidsdossier en een criteriumgericht interview. Door deze opzet past het assessment in het competentiemanagment van het bestuur.

Daarnaast weet de startende leerkracht hoe de inductiefase afgesloten wordt en is de het eisenpakket en de aanpak voor een groot aantal schoolbesturen dezelfde. Met name voor startende leerkrachten die gedurende de eerste jaren van hun loopbaan bij verschillende schoolbesturen of invalpoules werkzaam zijn geeft deze eenvormige aanpak duidelijkheid. Er is gekozen voor een assessment om het niveau basisbekwaam te beoordelen omdat ‘assessment’ letterlijk schatting en beoordeling betekent (Partnerschap Opleiden in de School, 2016).

* Het assessment is ontwikkeld in samenwerking met het FHKE assessment centrum, projectgroep De Schatkist van het POS en Signum Onderwijs.

Referenties