Eduard Flipse

Eduard Flipse in 1961 (foto: Wikimedia Commons).

Eduard Flipse (1896-1973) werd geboren in Wissenkerke. Zijn familie was zeer muzikaal. Zijn vader, Cornelis Flipse, was dirigent. Zijn broer, Marinus Flipse was een bekend pianist en vaak traden ze samen op. Op zesjarige leeftijd liet Eduards vader hem de piccolo spelen in de harmonie Apollo. Ook leerde Eduard andere instrumenten te bespelen. Immers, als een lid van de harmonie afwezig was, moest Eduard hem of haar vervangen. Op deze manier leerde hij, samen met zijn vrienden, verscheidene instrumenten te bespelen. Na enige tijd was Flipse bijna alle blaasinstrumenten machtig, op de hobo en fagot na, aangezien deze niet aanwezig waren in de harmonie. Eduard ontving zijn eerste muzieklessen van zijn vader, die hem het orgel leerde te bespelen. Later ontving hij ook lessen van Otto Lies, in Goes.

In 1928 ontving Eduard de titel van tweede dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Twee jaar later promoveerde hij tot eerste dirigent. Dankzij zijn harde werken vormde het orkest zich tot één van de beste professionele orkesten van Nederland. Onder zijn leiding werd de populariteit van het orkest groter en stegen de bezoekersaantallen aanzienlijk.

Na optredens in Zeeland werd hij regelmatig benaderd door mensen uit het publiek die bijvoorbeeld zeiden: "Eduard – joengen, wat ei-jie mee je mensen mooi hespeeld. Bedankt." (Bron: Encyclopedie van Zeeland)

Catalogus: Bladmuziek; Boek

Schema: Muziek, Context: Componisten, Dirigenten, Blazers
Verwant: Karl Otto Lies, Muziekgeschiedenis Zeeland
Voorbeeld van: Componist, Dirigent, Blazer

Verwant: (werk in uitvoering)
behoort tot (Muziekgeschiedenis Zeeland)
Inhoud

Referenties