Tiny van de Wijdeven

Van de Wijdeven, trompettist en docent klein koper aan de Zeeuwse Muziekschool en verbonden aan Het Zeeuws Orkest, werd op 6 november 1957 geboren in het Brabantse Sint-Oedenrode. Op 9-jarige leeftijd begon hij via Fanfare Nos Jungit Apollo met trompetlessen aan de plaatselijke muziekschool bij Herman Hopman. Vervolgens werd hij op 14-jarige leeftijd toegelaten tot het Brabants Conservatorium, waar hij o.a. bij Wim Groot en Fl. van den Hauwe studeerde. Hij sloot zijn studie af met achtereenvolgens de diploma's Docent, Orkestmusicus en Uitvoerend Musicus. Al tijdens zijn studie was hij een veelgevraagd remplaçant bij de grote philharmonische orkesten, waaronder het Nederlands Ballet Orkest, Het Brabants Orkest, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook bij de grote harmonie-orkesten van Loon op Zand en Beek en Donk was hij een graag geziene muzikant. Kamermuziek speelde hij in het bekende koperkwintet Brabant Koperspel, het Zeeuws Koperkwintet, brass tentet ZeBrass en andere ensembles.

In 2000 was hij samen met collega René Passenier mede-oprichter van Delta Brass Zeeland, een brassband waarin jonge (Zeeuwse) talenten een kans krijgen om op hoog niveau te musiceren in de unieke Engelse brassbandbandbezetting. Bij deze band was hij actief als dirigent, en nam de plaats in van 1e solocornettist. Vanaf 2017 werd hij lid van het bestuur.

Sinds 1977 is Van de Wijdeven als 1e trompettist verbonden aan Het Zeeuws Orkest, waarmee hij ook enkele malen als solist optrad. Tevens nam hij deel aan projecten van Kamerorkest TY.

Als docent klein koper aan de Zeeuwse Muziekschool geeft Van de Wijdeven lessen op koperen blaasinstrumenten in de gehele provincie Zeeland en werd ook tijdelijk gedetacheerd bij Muziekschool Toonbeeld te Terneuzen. Van de Wijdeven is een bevlogen docent die zich voortdurend bezighoudt met het perfectioneren, met het uitbouwen van de kennis en techniek van het instrument, en de manieren om deze kennis uit te dragen aan zijn vele leerlingen. Inspiratoren zijn onder anderen James Stamp, Jeff Smiley, Claude Gorden en Max Schlossberg. (Bron: Zeeuwse Muziekschool; M.L.van de Wijdeven)

Schema: Muziek, Context: Musici
Verwant: Delta Brass Zeeland, Els Millenaar, Het Zeeuws Orkest, Zeeuwse Muziekschool
Voorbeeld van: Trompettist

Verwant: (werk in uitvoering)
is verbonden aan (Zeeuwse Muziekschool), is verbonden aan (Het Zeeuws Orkest), is verbonden aan (Delta Brass Zeeland)