Aahminozuren!
'De smaak van eiwitrijke producten wordt mede bepaald door de bouwstenen daarvan. Wat proeven we? Aah, dat zijn aminozuren!' Kortom: aminozuren zijn belangrijk voor je lichaam. Alleen maakt je lichaam zelf praktisch geen aminozuren aan, die krijg je binnen door voldoende eiwitten te eten uit verschillende bronnen.
Met dit project willen we tot een methode komen die het mogelijk maakt om enkele kleine eiwitten – en de aminozuren waaruit die zijn opgebouwd- chemisch te karakteriseren en op een doelmatige wijze sensorisch te beoordelen. Op de lange termijn is het perspectief om uit zeewier, eendenkroos en reststromen van landbouwgewassen waardevolle componenten te kunnen isoleren met een toegevoegde waarde op het gebied van smaak. Umami is de vijfde smaak (“hartigheid”), en is in het begin van de vorige eeuw ontdekt door een Japanse onderzoeker in zeewier. Umami wordt veroorzaakt door bepaalde vormen van aminozuren, daar willen we o.a. het fijne van weten.
Studenten gaan aan de slag met literatuuronderzoek en praktisch werk op gebied van isolatie van kleine peptiden en losse aminozuren (HZ University of Applied Sciences, Vlissingen) en op gebied van sensorisch onderzoek (Hogeschool Inholland Delft en Amsterdam). Studenten vertellen elkaar tijdens fysieke meetings met online sub-meetings waar ze mee bezig zijn. Omdat bij de HZ in Vlissingen de chemie voorop staat en bij Inholland de focus meer ligt op de kennis rondom smaak en hoe je dit onderzoekt, leren de studenten veel van elkaar.
In het kader van de eiwittransitie is dit een relevant project met voor het werkveld interessante nieuwe kennis en ervaring.
Het moet resulteren in meer kennis en inzicht in hoe aminozuren en kleine eiwitten zorgen voor smaak. Misschien kunnen met deze kennis in de toekomst makkelijker e-nummers vervangen worden door natuurlijke (in plaats van synthetische) toevoegingen aan voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld door extracten van zeewier of eendenkroos.