Sportkunde - Vitaliteit in bedrijf

Wat houdt het projectvak in?

Gedurende 20 weken moeten de studenten een advies opstellen voor een opdrachtgever waarbij de vitaliteit van de medewerkers centraal staat. Om tot het advies te komen moeten de studenten een aantal activiteiten doen:

  1. Onderzoek naar huidige situatie.
  2. Behoeften analyseren van de opdrachtgever en de medewerkers van de opdrachtgever.
  3. Meerdere mogelijke oplossingen bedenken en testen.

Daarnaast moet iedere student minimaal 3 coachees begeleiden op het gebied van leefstijl.

Wat mag u van de studenten verwachten?

Derdejaars studenten lopen gedurende twee dagen in de stage binnen jouw organisatie. Zij voeren een periodiek medisch onderzoek uit en brengen advies uit om de vitaliteit van medewerkers (als collectief) te verbeteren.* Daarnaast treden zij op als coach voor leefstijladvies voor minimaal 3 coachees.

Hoe wordt de student begeleid vanuit de HZ UAS?

Elk studentenduo heeft een docent-begeleider. Deze begeleider bezoekt de studenten meerdere keren tijdens hun stageperiode op locatie. Halverwege voor een kennismakingsgesprek, eind okober voor een werkplek assessement en eindjanuari voor de eindpresentatie. De studenten hebben elke dinsdag en donderdag les op de HZ UAS.

Algemene informatie / Wat wordt er van u verwacht?

  • Start- en einddatum: 1 september 2025 t/m 30 januari 2026
  • De stagedagen zijn volledige werkdagen:
    • september - eind oktober: maandag en woensdag.
    • November - eind januari: maandag, woensdag en vrijdag.
  • Er wordt verwacht dat de studenten minimaal 1 uur per week contact hebben met de stagebegeleider / opdrachtgever.
  • Van de opdrachtgever wordt verwacht dat hij/zij regelmatig feedback geeft op de producten van de studenten. Voor de werkplek-assessment wordt het oordeel van de opdrachtgever gevraagd over houding en inzet van de studenten.
  • Van de opdrachtgever wordt verwacht dat hij/zij faciliteert dat de studenten de oplossingen die ze bedenken, ook kunnen testen (met een pilotgroep).
  • Van de opdrachtgever wordt verwacht dat hij/zij de eindpresentatie bijwoont. De uiteindelijke beoordeling geschiedt door de docent-begeleider.
  • Om tot een goede match te komen tussen studenten en opdrachtgever, vinden er op donderdag 12 juni speeddates plaats op de HZ UAS. Hierna worden de duo's ingedeeld en zullen de studenten na de zomervakantie (sep '25) met hun stage starten.

Rooster

Datum Wat? Waar? Wat doen studenten? Wat wordt er van de opdrachtgever verwacht?
Donderdag 12 juni (middag) Speeddate HZ, Vlissingen Studenten worden geïnformeerd en bereiden vragen voor, voor kennismaking met opdrachtgevers Korte presentatie van organisatie en vraagstuk.


Voorkeur uitspreken over studenten.

23 juni – 9 juli Kennismaking opdrachtgever. Locatie opdrachtgever Afspraken maken over eerste weken stage. Uitwisselen contactgegevens; benoemen evt. vervangende contactpersonen tijdens afwezigheid
Stageweek 1-4 Studenten PMO (periodiek medisch onderzoek) uitvoeren op stage + werven leefstijl coachees. Locatie opdrachtgever
Stageweek 5 PMO analyseren + vraagstuk formuleren + opstellen enquête + mensen werven pilotgroep. Locatie opdrachtgever
Stageweek 6-8 3 oplossingen uitzetten middels enquête . Locatie opdrachtgever
Stageweek vanaf week 5 Leefstijl coachees begeleiden. Locatie opdrachtgever
Stageweek 10 + 11 Ontwikkelen / aanschaffen oplossingen. Locatie opdrachtgever
Stageweek 12- 15 Uitvoeren en testen oplossingen met pilotgroep, in gesprek met medewerkers, wat werkt wel / wat niet. Locatie opdrachtgever
Stageweek 16- 17 Verwerken resultaten tot een adviesrapport, zorgen voor borging binnen bedrijf. Locatie opdrachtgever
Stageweek 18-20 Schrijven adviesrapport, presenteren advies (adviespresentatie). Locatie opdrachtgever

Draagt u bij aan een betere wereld?

In het instellingsplan van de HZ UAS is het statement bijdragen aan een betere wereld opgenomen. Dit doen wij door in ons onderwijs en beleid extra aandacht te besteden aan de Sustainable Development Goals en thema's die voor onze regio uitermate belangrijk zijn zoals Voedsel, Water en Energie. Bij het samenstellen van de casuïstiek voor projectvakken zijn wij dan ook actief op zoek naar casussen waarbij een koppeling kan worden gemaakt met deze speerpunten. Door actief te vragen naar een link met deze thema's in ons projectformat en dit te documenteren, kunnen wij onze doelstelling goed monitoren.

Interesse?

Mail naar Jeroen Vreeke via jeroen.vreeke@hz.nl.


*Studenten zullen PMO's afnemen (Preventief Medisch Onderzoek aan 20 a 30 deelnemers binnen de organisatie) Dit wordt middels een platform verzameld en geanalyseerd. De PMO kost maximaal € 10,00 per deelnemer maar kan nog wat lager uitvallen als er vanuit het onderwijs budget geld is om leermiddelen aan te schaffen. De studenten voeren een PMO uit om de beginsituatie vast te leggen. Aan deze PMO zijn kosten verbonden die door de stage-organisatie betaald moet worden. De kosten zijn afhankelijk van het aantal PMO-deelnemers. Studenten voeren 4 à 5 begeleidingsgesprekken op het gebied van leefstijl.