Communicatie - Communicatiestrategie

In de course ‘Strategisch adviseren’ vormen vierdejaars communicatiestudenten in een groepje van vier of vijf personen hun eigen “communicatiebureau”. Ze krijgen pittige communicatievraagstukken waarbij ze de kennis en vaardigheden die ze in de opleiding hebben opgedaan combineren om tot een passend advies te komen. De nadruk ligt op het leren strategisch denken: geen eenduidige, maar juist grotere complexe vraagstukken. Niet een snelle actie, maar de langere termijn overzien. Niet even een middel kiezen en maken maar vooral kijken naar een brede inzet van verschillende communicatiemiddelen met een brede/verdeelde doelgroep.

Inhoud van het vak

De opleiding Communicatie wil de opdrachten voor deze bureaus verzamelen bij opdrachtgevers in de regio die een strategisch communicatievraagstuk hebben.

Bij een strategisch vraagstuk, kun je o.a. denken aan de volgende vragen:

  1. Hoe binden en boeien wij onze (bestaande en potentiële) medewerkers (of ander doelgroepen)?
  2. Hoe positioneren wij ons ten opzichte van onze concurrenten?
  3. Hoe kunnen we de doelgroep(en) beïnvloeden om onze doelen te bereiken?
  4. Hoe kunnen we draagvlak creëren voor een organisatieverandering?

Aanpak in fasen

Het is de bedoeling dat studenten het vraagstuk ontleden en de opdracht dus starten met een grondige analyse om beeld te halen bij de situatie, voordat ze hiervoor een strategische oplossing bedenken. Studenten richten zich in de analyse, over het algemeen, op de volgende onderwerpen om tot een oplossing te komen:

  1. Wat is de organisatiestrategie en wat zijn de organisatiedoelstellingen? Welke rol speelt communicatie hierin?
  2. Wat is de identiteit van de organisatie (wat willen zij uitstralen, waar staan ze voor, wie zijn ze?) en hoe wordt dit uitgedragen in de communicatie?
  3. Op welke doelgroepen wil je je richten?
  4. Hoe zet je de bestaande communicatiemiddelen in om de doelgroep te bereiken? Hoe kan dit anders/beter?
  5. Welke boodschap past bij de organisatie en de doelgroep om te verspreiden via verschillende communicatiemiddelen?

De analyse zal in eerste instantie gebaseerd zijn op gesprekken met en documenten van de opdrachtgever. Daarnaast kunnen studenten, indien nodig en wenselijk, aanvullend onderzoek doen bij stakeholders.

Na de probleemverkenning en analyse volgt een verdiepingsfase voordat de keuze voor een communicatiestrategie kan worden gemaakt. De strategie kan daarna worden uitgewerkt naar een concrete aanpak en voorstellen voor de communicatie. Het totale traject loopt van oktober tot Kerst.

Wat mag je van de HZ UAS studenten verwachten?

De studenten zijn vierdejaars communicatie studenten met ervaring in het werken voor een externe opdrachtgever. De studenten werken gedurende drie maanden in groepjes van 4-5 studenten aan hun eigen communicatiebureau.

In deze zelfde tijdsperiode krijgen de communicatiebureaus binnen dit simulatiespel ook nog andere opdrachten, maar buiten deze simulatiegame staan er weinig andere dingen op hun studieprogramma. We zetten de teams best onder (tijds)druk (en u wellicht ook). Uiteraard accepteren we het van u wel als zaken wat vertraging oplopen, maar naar studenten handhaven we in beginsel de hierboven gestelde deadlines en natuurlijk zijn we benieuwd naar de houding en strategie van een communicatiebureau als de deadline niet kan worden gehaald.

Hoe wordt de student begeleid vanuit de HZ UAS?

Alle communicatiebureaus hebben een docentcoach die ze begeleidt. Daarnaast krijgen ze lessen die aansluiten bij de onderwerp accountability, issuemanagement en bij het geven van strategisch advies

Algemene informatie / wat wordt er van u verwacht?

  • De opdracht loopt van oktober tot en met kerst.
  • Je communicatievraagstuk is strategisch van aard, bij twijfel denken wij hier uiteraard graag in mee.
  • Je kunt interactieve sessies bijwonen met minimaal twee en maximaal vijf andere relevante betrokkenen van binnen of buiten jouw organisatie.
  • Je bent 13-15 uur beschikbaar verspreid over de periode oktober tot en met eind december.
    • Kick-off: Woensdag 2 of donderdag 3 oktober: Studenten hebben in ieder geval twee uur van je tijd nodig hebben begin september om kennis te maken en vragen te kunnen stellen om de opdracht helder te krijgen. Dit is gepland voor woensdag 2 of donderdag 3 oktober. Natuurlijk mag van deze data worden afgeweken, maar ze geven een richtlijn.
    • Sessies (van 2 à 3 uur) organiseren gedurende opdracht: Daarna zullen studenten nog twee of drie keer, verdeeld over de periode, een sessie willen organiseren (van twee à drie uur) zowel om informatie boven tafel te krijgen voor de analyse, als om je mee te nemen in de oplossingsrichtingen. Dit gaat dus om maximaal negen uur. Let op: de bedoeling is dat je in deze interactieve sessies aanwezig bent met daarnaast nog minimaal twee en maximaal vijf andere relevante betrokkenen van binnen of buiten de organisatie! De eerste interactieve sessie is gepland op woensdag 16, donderdag 17, woensdag 23 of donderdag 24 oktober
    • Eindpresentaties:  En tot slot nog een sessie (van maximaal twee uur) waarin het eindadviesrapport wordt gepresenteerd. Wellicht zijn er tussendoor nog wat extra feedbackmomenten nodig. Dus qua tijd verwachten we dat het ongeveer 13 tot 15 uur kost verspreid over oktober tot en de kerstperiode. Het is plezierig om al vooraf eventuele langere afwezigheid van de contactpersonen (vakantie bijvoorbeeld) te weten.
  • De studenten (dus eigenlijk de communicatiebureaus) zullen niet permanent op locatie werken. Zij zullen – net als echte bureaus langskomen voor een intake/kennismaking, stemmen met u af hoe u van de voortgang op de hoogte wil worden gehouden en zullen ook in een afrondende meeting het accountability- of adviesrapport opleveren.
  • In de beoordeling van de prestaties van het bureau speelt de opdrachtgever geen rol.
  • Bureaus managen zelf de contacten met de opdrachtgevers.

Draagt u bij aan een betere wereld?

In het instellingsplan van de HZ UAS is het statement bijdragen aan een betere wereld opgenomen. Dit doen wij door in ons onderwijs en beleid extra aandacht te besteden aan de Sustainable Development Goals en thema's die voor onze regio uitermate belangrijk zijn zoals Voedsel, Water en Energie. Bij het samenstellen van de casuïstiek voor projectvakken zijn wij dan ook actief op zoek naar casussen waarbij een koppeling kan worden gemaakt met deze speerpunten. Door actief te vragen naar een link met deze thema's in ons projectformat en dit te documenteren, kunnen wij onze doelstelling goed monitoren.

Interesse?

Mail naar Jeroen Vreeke via jeroen.vreeke@hz.nl.