Verpleegkunde - Projectvak

In april 2025 start de verpleegkundecourse. Tweedejaarsstudenten van de opleiding verpleegkunde gaan aan de slag met het bevorderen van kwaliteit door interprofessioneel projectmatig samenwerken. Dit doen zij aan de hand van real-life casuïstiek. We nodigen je via deze weg graag uit om een vraagstuk in te dienen.

Sociale innovatie

We hebben dit jaar gekozen voor het thema van "Zorgen voor" naar "Zorgen dat". Dit gaat over het proactief ondersteunen en ontlasten van de zorg door samenwerkingen en innovatieve oplossingen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van vragen waar je aan kunt denken:

  1. Zorg en Preventie in de Wijk: Hoe kunnen we wijkbewoners betrekken bij preventieve zorg en gezondheid bevorderen om de druk op huisartsen en ziekenhuizen te verminderen?
  2. Ouderenzorg en Technologie: Hoe kunnen we technologie inzetten om ouderen langer zelfstandig te laten wonen en de zorgprofessionals te ontlasten?
  3. Politie en Zorg voor Psychische Gezondheid: Hoe kan de politie proactief samenwerken met geestelijke gezondheidszorg om crisisinterventies effectiever te maken en onterecht politiebewustzijn over geestelijke gezondheid te verminderen?
  4. Jeugdzorg en Preventie van Opvoedingsproblemen: Hoe kunnen we ouders en jongeren ondersteunen zodat zij minder afhankelijk worden van intensieve jeugdzorg?
  5. Zorg voor Kwetsbare Groepen in de Gemeente: Hoe kunnen we kwetsbare groepen zoals daklozen of vluchtelingen beter integreren in de maatschappij om hun zorgbehoeften te verlichten en de druk op de zorg te verminderen?
  6. Zorginnovaties in de Eerstelijnszorg: Hoe kunnen we de eerstelijnszorg (huisartsen en fysiotherapeuten) beter organiseren om te voorkomen dat patiënten doorverwezen worden naar ziekenhuizen of specialistische zorg?
  7. Mantelzorgers en Ondersteuning: Hoe kunnen we mantelzorgers ondersteunen om hun zorgtaak vol te houden zonder dat zij overbelast raken?

Deze voorbeelden sluiten aan bij het thema van "Zorgen dat" door nadruk te leggen op preventie, samenwerking en innovatieve oplossingen. Het idee is om zorgprofessionals, gemeentelijke diensten, en andere stakeholders te betrekken bij het proactief aanpakken van problemen, zodat de zorg beter en efficiënter wordt georganiseerd.

Wat mag u van de studenten verwachten?

Studenten van de HZ University of Applied Sciences (HZ UAS) hebben een inspanningsverplichting, dat betekent dat wordt verwacht dat zij gemotiveerd aan de slag gaan. Studenten werken tijdens één lesblok (ongeveer 8 lesweken) in groepsverband aan een relevant thema uit de praktijk.

What's in it for you?

Deelname aan dit projectvak biedt een mooie kans om als organisatie in beeld te komen bij studenten. Dé kans om een visitekaartje af te geven en ook in de toekomst met onze studenten aan de slag te gaan middels vervolgprojecten, nieuwe projecten, stages of zelfs toekomstig medewerkers. Daarnaast leren onze studenten om met een frisse en innoverende blik naar vraagstukken te kijken en hierop aanbevelingen te doen voor het werkveld.

Hoe wordt de student begeleid vanuit de HZ UAS?

De studenten zijn tweedejaars studenten, welke soms al eens voor en met externe opdrachtgevers hebben gewerkt. Gedurende het project krijgen de studenten verdiepende lessen van hun docenten, is er ruimte ingeroosterd om met hun groepje aan het werk te gaan en is de begeleid docent bereikbaar voor vragen.

Hoe ziet het rooster er uit?

Het vak wordt twee keer gegeven. In blok 7(feb-april) en blok 8 (april-juni) van dit schooljaar. Studenten zullen gedurende hun hele blok aan uw vraagstuk werken. Tijdens de lessen is er aandacht voor design thinking, een manier van werken waarbij studenten stapsgewijs hun ideeën verzamelen, testen en uitwerken. Daarbij is er veel aandacht voor het opdoen van competenties die noodzakelijk zijn tijdens het interprofessioneel projectmatig samenwerken. Op de volgende pagina volgt een schematisch overzicht van de indeling van het vak. De weeknummers zijn kalenderweken.

weeknummer acties
week 17 Start van het blok. In deze week wordt uw aanwezigheid aan het eind van de week op prijs gesteld. (definitieve datum volgt)
week 18 Studenten werken zelfstandig aan het plan van aanpak
week 19 Plan van aanpak opstellen
week 20 Feedback op plan van aanpak
week 21 Lesvrije week
week 22 Projectweek: in deze week wordt uw aanwezigheid (of van uw collega en/of stakeholder) op maandag gewaardeerd en is hij op woensdag van belang.
week 23 Studenten maken presentaties en verslag
week 24 Opleveren resultaat en afsluiting

Algemene informatie / Wat wordt er van u verwacht?

  • De projectcourse vindt plaats van april – juni.
  • Wij vragen je een open praktijkvraag aan te leveren waar circa 6 studenten, 8 weken lang, 1 dag in de week mee aan de slag kunnen.
  • Bij het formuleren van de vraag is het belangrijk dat de oplossing nog open is. Studenten moeten de mogelijkheid hebben om allerlei verschillende ideeën te onderzoeken, waarna zij de beste optie uitwerken in een adviesrapport.
  • Wij vragen uw betrokkenheid tijdens onderstaande programma onderdelen. Graag deze vast (met potlood) in uw agenda te noteren.
    • Tweewekelijks (teams)overleg van een half uur met uw projectgroepje om de stand van zaken te bespreken en korte ad hoc vragen te beantwoorden
    • Start: definitieve datum volgt.
    • Nakijken Plan van Aanpak: definitieve datum volgt.
    • Projectweek: definitieve datum volgt.
    • Eindpresentaties: definitieve datum volgt.

Link met de Sustainable Development Goals

In het instellingsplan van de HZ hebben we het statement bijdragen aan een betere wereld opgenomen. Bij het samenstellen van de casuïstiek zijn wij dan ook actief op zoek naar casussen waarbij een koppeling kan worden gemaakt met één of meer Sustainable Development Goals (SDGs). Middels het projectformat wat wij als leidraad voor de opdracht gebruiken, wordt gevraagd naar de raakvlakken van de opdracht ten opzichte van de SDGs.

Deelnemen?

Enthousiast geworden en heb je een mooi vraagstuk in gedachten? Neem dan contact op met onze accountmanagers via nexus@hz.nl.