Cultureel erfgoed in visserijgemeenschappen

De visserijgemeenschappen in Zeeland en omliggende regio’s vormen een rijke bron van cultureel erfgoed. Je vindt er materieel erfgoed, zoals historische vaartuigen en gebouwen, en immaterieel erfgoed zoals tradities, verhalen en lokale gebruiken. Het erfgoed is deel  van de identiteit van gemeenschappen en geeft deze houvast in een veranderende wereld. Visserij is méér dan een beroep.

Inzicht in dit erfgoed en de betekenis ervan voor lokale gemeenschappen en de bredere maatschappij is essentieel bij beleid- en besluitvorming. Beleid raakt verschillende groepen immers op verschillende manieren. Visserijbeleid raakt niet alleen een actieve vloot maar werkt door op de gemeenschap. Daarnaast draagt kennis van cultuurhistorie  bij aan wederzijds begrip,  betrokkenen voelen zich gezien. Toch is kennis van dit erfgoed nog onvoldoende en versnipperd gedocumenteerd.

Tijdens de We Explore Together Week (WET Week) in 2024 hebben studenten aspecten van het cultureel erfgoed van de visserij in Zeeland onderzocht. De WET Week is een soort snelkookpan. In korte tijd verkennen studenten allerlei kanten van een concreet probleem en presenteren ze mogelijke oplossingen.

De opdracht aan de studenten: het perspectief van de inwoners van Zeeuwse visserijgemeenschappen onderzoeken om hun beleving en betrokkenheid bij dit erfgoed beter te begrijpen.  

Een groep studenten van Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt heeft elementen van de cultuurhistorie van de visserij in Breskens en Vlissingen in kaart gebracht. Ze voerden hiervoor bureauresearch en veldwerk uit. Aan het einde van de week presenteerden ze de resultaten in bioscoop Cinecity in Vlissingen. [met foto event in Cinecity]

Voor de opdrachtgever zijn de resultaten een nuttige aanvulling op lopend onderzoek. Het project biedt een waardevolle leerervaring voor de studenten: hoe pak je zo’n onderzoek aan, waar loop je tegenaan?

Opdrachtgever

Dr. Marloes Kraan, onderzoeker bij WUR en werkzaam voor DCC. Neem contact met haar op.

Waarom past dit project bij DCC?

“Dit is een typisch DCC-project: de combinatie van studenten van het mbo, hbo en universiteit zorgt voor verschillende invalshoeken. De studenten leren in korte tijd naar verschillende kanten van een vraagstuk te kijken. Met dit onderwerp leren ze ook dat maatschappelijke factoren van belang zijn, naast technische oplossingen en beleid.”

Tevreden over het resultaat?

“Tijdens deze projectweek was er één veldwerkdag, waarop studenten zoveel mogelijk interviews afnamen en observaties deden. Uiteindelijk hebben ze op deze dag niet veel mensen kunnen spreken, maar ik kan de resultaten wel gebruiken voor verder onderzoek.  Sociaal onderzoek doen valt in de praktijk niet altijd mee. Het bedrijf of museum dat je wilt bezoeken is bijvoorbeeld dicht, of de persoon die je wilt spreken is er niet. Ervaring opdoen met het doen van onderzoek: ook dat is een waardevol resultaat van deze WET-week. Zo draagt dit onderzoeksproject bij aan het opleiden van professionals van de toekomst.”


Referenties