Biobased Bouwen
Biobased bouwen met in de regio beschikbare materialen

Het lectoraat Biobased Bouwen verzamelt, ontwikkelt, valoriseert en draagt kennis uit over de toepassing van biobased materialen in de bouw en civiele techniek. Ze richt zich op de woning‐ en utiliteitsbouw, bestaande bouw en nieuwbouw, funderingen, constructies, de afwerking van gevels, daken en de binnenzijde en op civiele toepassingen in de weg‐ en waterbouw. Het lectoraat is onderdeel van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE), een samenwerking van de HZ en Avans.

De onderzoekers voeren het praktijkgericht onderzoek uit in samenwerking met (internationale) bedrijven, onderzoeksinstellingen en studenten.

Reststromen Het lectoraat richt zich bij voorkeur op bouwmaterialen en –systemen die zijn vervaardigd uit in de regio beschikbare agro-reststromen. De focus ligt bijvoorbeeld op bouwmaterialen en composieten uit vlas, hennep, bamboe en hout en isolatiematerialen zoals (vlas)kalkhennep, mycelium, riet en stro en wier. Door vooral biobased bouwmaterialen van Zeeuwse en Brabantse bedrijven te onderzoeken kunnen duurzame netwerken ontstaan, die kansen bieden voor werkgelegenheid en startups.

Een mooi voorbeeld van het praktijkgericht onderzoek van dit lectoraat is de ontwikkeling van de kennisbank www.biobasedbouwen.nl. Ze heeft deze gemaakt in samenwerking met 40 bedrijven en kennisinstellingen uit de Green Deal Biobased Bouwen. Via deze kennisbank kan iedereen - van uitvoerder tot beleidsmaker en opdrachtgever – kennis vergaren en delen over de beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van biobased materialen, producten en bouwconcepten.
Missie
Het verzamelen, ontwikkelen, valoriseren en uitdragen van kennis over de toepassing van biobased materialen in de bouw en civiele techniek.
Doelstelling
Bijdragen aan de biobased economy.
Contactpersoon
Margot Verwei
HZ-thema's
Energie, Biobased
Biobased Bouwen

Onderzoekers

Kernprojecten

Bezig met laden…

Projecten

Bezig met laden…

Kernpublicaties

Geen publicaties.