Cornet

Zeeuwse muziekverenigingen maken dankbaar gebruik van dit instrument. In de tweede helft van de 20ste eeuw ontstonden in onze provincie naast de fanfares en harmonieorkesten heel veel brassbands. De Engelse brassbands met hun virtuositeit en kenmerkende klank inspireerden velen zodanig, dat ook meerdere fanfares hun bezetting gingen aanpassen om meer aan te sluiten bij dit modebeeld. De cornet is hét instrument bij uitstek om op te beginnen, wanneer je bij een muziekvereniging wilt gaan musiceren. (Bron: ZB)

Foto: Wikipedia.

Formele omschrijving

De cornet hoort tot de koperen blaasinstrumenten. Het instrument heeft dezelfde omvang als de trompet, maar heeft een andere ontstaansgeschiedenis. De cornet is namelijk ontwikkeld vanuit de kleine posthoorn, door deze in de jaren '20 van de 19de eeuw te voorzien van pistons. De Franse naam van het instrument is voluit: cornet á pistons, dus "hoorntje met pistons". Deze belangrijke ontwikkeling maakte het instrument enorm populair. Qua klank zit het instrument namelijk tussen de scherpere trompet en de wekere klank van de bugel en vormt dus een mooie kleur in het blaasorkest.

In de 19de eeuw was met name Jean-Baptiste Arban een virtuoze voorvechter voor het instrument. Hij schreef de beroemde methode La grande méthode complète de cornet à pistons et de saxhorn. Hiernaast componeerde hij vele virtuoze solowerkjes die meestal bestaan uit een bekend thema met variaties, waarvan het bekendste waarschijnlijk Le Carnaval de Venice is. De cornet behoort tot de standaardbezetting van fanfare en brassband. De Engelse brassband dankt zijn speciale klank aan dit instrument. Negentiende-eeuwse Franse componisten als Bizet, Berlioz en Fauré gebruikten in hun bezettingen voor orkestwerken de cornet naast trompet. In Amerika werd vroege jazz meestal op cornet gespeeld, tot na ca. 1920 de cornet werd ingeruild voor de trompet. Hoewel de cornet ook sporadisch in C wordt gebouwd, is het instrument, aangezien de cornet in Bb en Eb standaard zijn, een transponerend instrument. (Bron: Grove Music Online (GMO))

Catalogus: Bladmuziek; Cd

Schema: Muziek, Context: Blaasinstrumenten
Overkoepelend: Saxhoorn
Verwant: Cornettist
Inhoud

Referenties