Tinwhistle

Ook in Zeeland is de tinwhistle een populair instrument, dat gebruikt wordt in volksmuziek. Lessen kunnen worden gevolgd bij Jules Bitter in 's Heer Arendskerke, die tevens lesgeeft op de Ierse houten dwarsfluit. De lessen kunnen ook worden gevolgd door middel van dvd met een begeleidend lesboek, of worden gedownload. DeQuelery Windinstruments & Workshop in Middelburg produceert een eigen merk whistles in diverse hoge, en lage stemming, en met uitwisselbare body's. (Bron: ZB)
Collectie tinwhistles (Bron: Wikipedia)

Formele omschrijving

De tinwhistle, ook wel bekend onder de naam pennywhistle, Irish whistle of flageolet, is een populair instrument dat meestal gehoord wordt in Keltische - en volksmuziek. Het geluid wordt, net als bij de blokfluit, geproduceerd door de luchtstroom te breken over een houten blok en in die zin zijn deze instrumenten dus verwant. Het bereik van de tinwhistle is 2 octaven en drie tonen. Het instrument wordt gebouwd in diverse toonsoorten, waarvan de fluit in de toonsoort D het meest wordt gebruikt. Het instrument is diatonisch, hoewel het wel mogelijk is toevallig voorkomende chromatische tonen te spelen door de gaten slechts gedeeltelijk af te dekken.

Er zijn onder dezelfde naam meerdere types van deze fluit bekend, hetgeen niet helemaal juist is. De fluiten die de firma Clarke maakte zijn de enige die echt uit tin werden vervaardigd. In de late jaren '70 van de vorige eeuw maakte de firma Shaw kopie├źn van deze fluit van Clarke, maar uit nikkel. Beide firma's gebruikten houten blokken en maakten de fluit licht conisch. Er zijn echter ook andere merken op de markt die de naam tinwhistle of pennywhistle gebruiken, maar van andere materialen, waaronder plastic, worden gemaakt. Vaak zijn deze tevens, in tegenstelling tot de eerder genoemde fluiten, cilindrisch. Deze cilindrische fluiten hebben een heldere, lichte toon, terwijl het conische origineel meer robuuste toon heeft, die in de laagte lijkt op die van een (dwars-)fluit. (Bron: Grove Music Online (GMO))

Catalogus: Bladmuziek; Video

Schema: Muziek, Context: Blaasinstrumenten
Overkoepelend: Blaasinstrument
Verwant: TinwhistlespelerBezig met het laden van de kaart...


deQuelery

Adres Walcherseweg 170

4334 NB Middelburg

T +31-6-42236374 E info@dequelery.nl
W http://dequelery.nl/
Info Bouw, reparatie en verkoop van blaasinstrumenten, specialisatie: saxofoons, tinwhistlesInhoud

Referenties


Afhankelijk van.

Afhankelijk van deQuelery
Draagt bij Factor Constante
Interval Min Max
Opmerkingen