Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Oncoloog32304618 s.jpg|thumb]]
[[Bestand:Oncoloog32304618 s.jpg|thumb]]
Oncologie of kankerkunde is de medische kennis van kanker. Een arts (internist) die zich in oncologie gespecialiseerd heeft, is oncoloog. De term komt van het Griekse ''onkos'' dat 'massa' of 'tumor' betekent'','' en het achtervoegsel ''logos'' dat 'leer' of 'kunde' betekent.  
[http://195.93.238.49/hzportfolio/index.php/KNKR_Oncologie Oncologie] of kankerkunde is de medische kennis van kanker. Een arts (internist) die zich in oncologie gespecialiseerd heeft, is oncoloog. De term komt van het Griekse ''onkos'' dat 'massa' of 'tumor' betekent'','' en het achtervoegsel ''logos'' dat 'leer' of 'kunde' betekent.  


Een oncoloog houdt zich onder meer bezig met:
Een oncoloog houdt zich onder meer bezig met:

Versie van 19 jul 2016 08:41

Oncoloog32304618 s.jpg

Oncologie of kankerkunde is de medische kennis van kanker. Een arts (internist) die zich in oncologie gespecialiseerd heeft, is oncoloog. De term komt van het Griekse onkos dat 'massa' of 'tumor' betekent, en het achtervoegsel logos dat 'leer' of 'kunde' betekent.

Een oncoloog houdt zich onder meer bezig met:

  • Diagnostiek van kanker en gerelateerde problematiek;
  • Voorschrijven van chemotherapie;
  • Nacontrole van kankerpatiënten na behandeling;
  • Palliatieve zorg van patiënten;
  • Ethische vragen die kankerzorg omringen;
  • Onderzoek van de verwanten van patiënten (van sommige soorten kanker wordt verondersteld dat er een erfelijke basis is, zoals borstkanker).

De oncoloog zit in een multidisciplinair team dat bestaat uit specialisten die zorgen voor diagnose, behandeling, zorg en nazorg van patiënten met kanker. Zo'n team is afhankelijk van het type vraagstelling en kanker:

  • Diagnostisch
  • Therapeutisch (de behandeling van kanker bestaat vaak uit een combinatie van opereren, bestralen of chemotherapie. De laatste jaren is een nieuwe behandelingsmogelijkheid beschikbaar gekomen, de zogenaamde immunotherapie)

De oncologische zorg wordt door gespecialiseerde verpleegkundigen ondersteund. Zij vormen vaak het eerste en laagdrempelige aanspreekpunt bij vragen over de behandeling. Daarnaast geven zij uitleg over de praktische gang van zaken voorafgaand aan start van een behandeling. Zo nodig hebben ze overleg met diëtisten, maatschappelijk werk, Herstel & Balans of psychosociale zorg.

De Zeeuwse ziekenhuizen bieden oncologische zorg, dat wil onder andere zeggen dat er oncologen en oncologisch verpleegkundigen werkzaam zijn. De Zeeuwse instellingen maken onderdeel uit van een oncologisch netwerk in Zuid-West Nederland (EMBRAZE), met onder meer Erasmus MC. In het ADRZ ziekenhuis zijn vier oncologen werkzaam. Bij ZorgSaam (Terneuzen) werken twee internist-oncologen. Er zijn twee specialistische kankercentra in Nederland: in het Erasmus MC in Rotterdam en in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. (Bron: ZB)


Formele omschrijving

Specialist in de oncologie. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Sociale kaart VN, Context: Hulpverlening en hulpverleners
Overkoepelend: KNKR Dokter
Verwant: KNKR Oncologie


Bezig met het laden van de kaart...

Admiraal De Ruyter Ziekenhuis

Oncologiemaatschap

Referenties

Afhankelijk van.

Afhankelijk van.

Afhankelijk van.

Afhankelijk van.