Een slechtnieuwsgesprek hoort bij de ziekte kanker. Niet iedere medische specialist is hier even bedreven in, terwijl de patiënt op een juiste manier moet worden benaderd om klappen te kunnen verwerken. Voor de patiënt is dit de eerste confrontatie met de ziekte.
Een slechtnieuwsgesprek begint met het duidelijk brengen van het slechte nieuws. Daarna moet de patiënt in de gelegenheid gesteld worden om het te verwerken en de eerste emotie te uiten. Vaak hoort een patiënt na het krijgen van het slechte bericht niet meer wat er verder over het behandeltraject wordt gezegd.
Mevr. Schoonenburg
Voelde veel gerommel in haar buik. Ze ging naar de huisarts waar een echo genomen werd. Ze werd dezelfde dag nog gebeld door de huisarts.
Dan weet je, dit is niet goed.
Mevr. van Harkel
Er werd bloed afgenomen, onderzoeken en scans werden gedaan en het was al snel duidelijk: ik had de ziekte van Kahler. De dokter vertelde me dit terwijl ik alleen was op de verpleegzaal. Ik was overstuur, helemaal van de kaart en toen hebben ze me van de zaal af gereden en mijn man gebeld en in een kamertje apart alles uitgelegd. Ik was zo ziek dat het ook niet helemaal goed tot me doordrong.