Collega's informeren
Inleiding
In samenhang met de keuze om je werkgever te informeren, ligt de keuze om je collega’s te informeren. Soms zijn naaste collega’s al (deels) op de hoogte maar dit is niet altijd het geval. En als je het naaste collega’s vertelt, mogen zij het dan verder vertellen of liever niet. Als je dit liever niet hebt, kan dat hen soms in ongemakkelijke situaties brengen.
(Je collega’s zullen waarschijnlijk schrikken als ze het nieuws over jouw diagnose vernemen. Hoe belangrijk is de betrokkenheid van je collega’s?)
Het 'delen' van de diagnose is méér dan het gewoon communiceren. Wat zal de impact zijn voor jezelf na het vertellen van de diagnose?
- Zal dit niet te confronterend zijn voor jou?
- In hoeverre wil je dat je collega's betrokken zijn en betrokken blijven?
- Misschien ben je wel klaar om te vertellen maar heb je angst voor de reacties, de vele vragen,... Wil en kan je wel antwoorden op de vragen?
- Hoe zouden de collega's reageren als jij de diagnose niet (zelf) vertelt?
- ...
Dit zijn allemaal mogelijke vragen die door je hoofd kunnen spoken en je voor grote dilemma's stellen. Wil je zelf je collega’s informeren over je ziekte of wil je dat iemand anders dit voor je doet of wil je dit helemaal niet delen?
Waarom het belangrijk kan zijn
Om de professionele samenwerking met je collega's niet in het gedrag te brengen of roddels en onbegrip te vermijden, is het belangrijk goede afspraken te maken met je werkgever over het verloop van de communicatie van je afwezigheid.
Afhankelijk van jouw noden en behoeften, kan je zelf beslissen op welke manier je de diagnose wil delen. Hieronder kan je een aantal tips & tricks vinden die je kunnen helpen om de beste keuze voor jezelf te maken. Deze keuze kan een impact hebben op je collega's en op jezelf.
Tips & tricks
1. Beslissen wie je al dan niet gaat informeren en hoe
❌Je deelt je diagnose liever niet
Je wil misschien geen extra vragen, medeleven,... of je wil privé/werk gescheiden houden. Het kan dus zijn dat je liever niets wil delen met je collega's. Jouw keuze kan een impact hebben op je collega's en op jezelf.
✅ Je wil je diagnose wél delen
- Je deelt jouw diagnose zelf met de collega’s
“Als de communicatie vanuit de persoon er is, dan zie je ook dat het toch allemaal wat beter in te schatten is, en dat de collega’s weten waar ze aan toe zijn"
- Je deelt je diagnose liever niet zelf
Het is best mogelijk dat je de behoefte niet hebt of er niet klaar voor bent om de confrontatie met de collega's aan te gaan en de diagnose met hen te delen.
Nog aanvullen (link naar werkboekje WP2 + filmpjes toevoegen)
Je kiest om de werkgever te laten communiceren | Je kiest om een collega of derde de informatie te laten communiceren |
---|---|
Door de privacywetgeven kan je werkgever niet zomaar de diagnose delen aan de collega's van de zieke werknemer.
Je moet je werkgever dus expliciet de toestemming geven. |
Dit kan bij voorbeeld een vertrouwenspersoon zijn op je werk waar jij je goed bij voelt.
Of er is een persoon waarvan jij vindt dat deze jouw boodschap naar de collega's kan doorgeven op een manier zoals jij dit zelf zou doen. |
2. Beslis wat er mag worden verteld om je afwezigheid te verduidelijken.
De band met je collega's kan het delen van informatie enerzijds 'gemakkelijk' en anderzijds 'moeilijk' maken. Je band is misschien niet even sterk met al je collega's.
- Het is belangrijk om na te denken over wat je expliciet door je werkgever laat communiceren naar de collega's.
- Duidelijk afspreken wat er wel en niet kan worden verteld.
3. Beslis of je contact wil, hoe en hoeveel
❌ Je wil (tijdelijk) geen contact
Geef aan als je liever even tot rust komen.
✅ Je wil wel contact
Vertel op welke manier je collega's je mogen contacteren (telefoon, mail, sms, videobellen, bezoek,..) en hoeveel.
- Bij een mail kan je zelf bepalen wanneer je deze bekijkt en beantwoordt.
- Een telefoon kan je overvallen en is moeilijker om te negeren. Denk hier voor jezelf goed na wat jij wil.
- Een bezoekje kan worden gepland maar wees alert dat ‘moeilijke’ dagen niet te voorspellen zijn.
4. Mogelijke impact van je keuze
De impact van je keuze (delen of niet) op jezelf
(nog aanvullen - input mag zeker gegeven worden)
De impact van je diagnose op de relatie met je collega's en de betrokkenheid.
“Ik hoor op een gegeven moment weleens aan een tafel dat ze ontzettend teleurgesteld zijn in de collega’s omdat ze dan vinden dat ze te weinig contact komt vanuit de collega’s, dat ze het idee hebben dat ze vergeten zijn. Dan probeer ik ze weleens te spiegelen, dat hoeft geen onwil te zijn dat collega’s het soms heel lastig vinden als ze niet weten van jou waar heb je behoefte aan om dan ook de eerste stap te zetten in het contact. Dan adviseer ik ze ook absoluut, probeer aan te geven waar je behoefte aan hebt. Want vaak zit daar het probleem dat het team op afstand blijft, dat daar de radiostilte zit ook vanuit de medewerker en ze dan het heel… laten we haar maar met rust laten want ze zit er waarschijnlijk niet op te wachten en van allebei de partijen niet weten wat de behoefte is
Het vertellen van de diagnose kan ook voor anderen schokkend nieuws zijn. Mensen gaan met je meeleven en willen weten hoe het met je gaat. Dit kan prettig zijn, maar als je liever even met rust gelaten wilt worden is het raadzaam om dat gewoon te zeggen. Probeer aan te geven wat je daar zelf prettig in vindt.
De impact van je diagnose op het mentaal welbevinden van je collega's
Hier vooral rond collega's die ook al geconfronteerd werden met een gelijkaardige diagnose. De invloed van de diagnose op hun welbevinden en eventueel terughoudende reactie.
De impact van je diagnose op het werk van je collega's
Jouw ziekte kan ook voor je collega’s directe gevolgen hebben, bijvoorbeeld doordat ze (tijdelijk) taken van je moeten overnemen. Hoe beter ze jouw persoonlijke situatie begrijpen hoe groter de bereidheid zal zijn om jou te ontlasten.