Overzicht

Uiterlijk zes weken na de ziekmelding word je uitgenodigd voor een eerste persoonlijk gesprek met de bedrijfsarts. Gedurende het hele re-integratietraject blijf je te maken houden met de bedrijfsarts. Veel werknemers weten niet precies wat de functie van de bedrijfsarts is en gaan onvoorbereid het gesprek in.

Werknemer: "Ik wist helemaal niks. Ik ben nooit van mijn leven ziek geweest."

De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts zijn vastgelegd in de Wet verbetering Poortwachter. Niet iedere bedrijfsarts voert deze taken op precies dezelfde manier uit, zie voor meer informatie de beschrijving van de rol van bedrijfsarts. Informatie over de probleemanalyse is te vinden op de site van het UWV.

Handelingsopties

Breng de bedrijfsarts op de hoogte van je diagnose

De bedrijfsarts weet niet altijd waarom iemand zich heeft ziekgemeld. Het kan zijn dat je dit zelf nog moet vertellen.

Werknemer: "Ik moest bij de bedrijfsarts komen en hij zei:  ‘Ik hoorde dat je een beetje tobt met je gezondheid’. Dus ik zeg: ‘Weet je dat niet?’ Dat mogen ze dan niet zeggen."

HR adviseur: "Wat wij mogen weten als iemand zich ziekmeldt is of die kan komen werken en voor hoeveel uur dat dan ongeveer is of hoe lang ze verwachten dat iets duurt. Je mag niet inhoudelijk vragen naar wat heb je eh, hoe voel je je is ook al een soort van lastige vraag."

Geef eerlijk aan hoe de situatie ervoor staat

De bedrijfsarts gaat jouw situatie beoordelen en zal advies uitbrengen aan je werkgever over de mogelijkheden voor werkhervatting.

Gezondheid- en werkexpert: "Dat eerste gesprek vindt al heel vroeg in het proces plaats. Dan weten mensen nog heel weinig over wat ze precies hebben, laat staan wat de gevolgen hiervan zijn. De behandeling is vaak nog niet begonnen.  De meeste mensen willen bij een bezoek aan de bedrijfsarts toch een positief beeld achterlaten. Ik vraag ze altijd: als je een wildvreemde een hand geeft en die vraagt: hoe is het? Wat zeg je dan? Goed zeg je dan, of, het gaat wel. Maar bij dat eerste gesprek met de bedrijfsarts begint wel al meteen de officiële procedure. Het is belangrijk dat die arts een goed en eerlijk beeld krijgt. Als je daar de schijn ophoudt kunnen de gevolgen groot zijn. Ik wijs mensen daar wel op. Niet om ze bang te maken. Maar om ze inzicht te geven."

Controleer het advies aan de werkgever

Klopt het advies van de bedrijfsarts? Komt het overeen met wat er is besproken?

Werknemer: "Ik had wel het idee dat hij mij begreep, maar elke keer als ik het rapport las bleek dat niet zo te zijn. Ik heb daar wel steeds melding van gemaakt als hij me belde. Het was een aardige man hoor, maar dan stond er in zo’n rapport bijvoorbeeld dat ik drie kilometer kon lopen, maar dat kon ik helemaal niet. Ik was al blij als ik 500 meter kon lopen."

Probeer te achterhalen hoe jouw bedrijfsarts werkt

Niet alle bedrijfsartsen hanteren eenzelfde manier van werken.

HR-adviseur: "Een werkgever betaalt de bedrijfsarts dus het is ook zo dat de werkgever de bedrijfsarts goed moet instrueren. Wij hebben een bedrijfsarts die doet wel 12 bedrijven met andere instructies. En niet iedereen is even empathisch, zelfs niet in dat soort beroepen."

HR-adviseur: "Wij werken met verschillende bedrijfsartsen. Eentje werkt alleen maar telefonisch. Bij de ander kunnen mensen wel face to face terecht, maar die stelt ze niet echt gerust. Dat is een beetje zakelijke arts en ja die via de telefoon dat is op zich een prima arts, maar via de telefoon zie je elkaars mimiek niet, emoties kan je niet goed voelen."

Denk actief mee

Een duidelijk advies van de bedrijfsarts kan heel fijn zijn.

Werknemer: "Mijn bedrijfsarts was heel duidelijk: ‘Je hoeft niks, het is een duidelijke diagnose. Doe waar jij je goed bij voelt’. Ik denk dat dat een prettige boodschap is die je krijgt."

Werknemer: "Ik geloof dat ik de bedrijfsarts in totaal 4 keer heb gesproken en die zei ook dat ik het weer op moest bouwen in oktober, eind oktober, 2 keer 2 uur per week en dan opbouwen totdat je half januari weer aan je volledige uren kan komen. En dan moet ik zelf weer een rooster maken om die uren op te bouwen."

Je kunt ook zelf een plan voor je werkhervatting maken en dit met de bedrijfsarts bespreken.

Werknemer: "Ik heb op een gegeven moment mijn eigen re-integratie schema gemaakt en tegen hem gezegd ‘dat ga ik zo doen’ en hij zei van nee je moet de ene week beginnen met 3 dagen 1 uur en 3 dagen 1,5, maar dat vond ik niet fijn, dus ik zei ik ga liever halve dagen want dat scheelt reistijd en dan heb ik het idee dat ik nog iets nuttigs doe. Dat was ook goed zei hij."

Adviezen

Bereid je voor

Het gesprek met de bedrijfsarts is niet vrijblijvend, maar een verplicht onderdeel uit de Wet verbetering Poortwachter. Het oordeel van de bedrijfsarts kan van grote invloed zijn op je verdere re-integratietraject. Bereid je er goed op voor.

HR adviseur: "De bedrijfsarts is de enige die mag bepalen hoeveel een werknemer belastbaar is. Je kunt als oncoloog of werkgever op je kop gaan staan, maar uiteindelijk is het de bedrijfsarts die bepaalt."

Overwegingen

Voor de werknemer

Iemand meenemen naar het gesprek?

Je kunt er voor kiezen om iemand mee te nemen naar het gesprek met de bedrijfsarts.

Gezondheid- en werkexpert: "Dat iemand zich vrij voelt om de partner of de vriendin of wat dan ook, om die mee te nemen, door heel het traject. Dat promoot ik: zoek steun en vertrouwen voor jezelf. Of dat nou Pietje, Truusje of Klaasje is, dat boeit me niet. Dat mag je gewoon doen, doe dat ook voor jezelf. Dat kan een eye opener zijn dat je iemand mee mag nemen voor als je het zelf niet snapt en dat je dan ook de vragen kunt stellen die voor jou van belang zijn."

Zelf een gesprek aanvragen?

Je hoeft niet altijd te wachten op een uitnodiging van de bedrijfsarts, je kunt ook zelf een gesprek aanvragen.

Gezondheid- en werkexpert: "Het is misschien ook nog goed om te vermelden, hier staat dan uiterlijk is week 6, maar ook nog de gevallen dat werkgevers minder snel een bedrijfsarts kunnen of willen inzetten, dat medewerkers ook zelf het recht hebben om een gesprek aan te vragen, rechtstreeks bij de arbodienst. Mocht de relatie met de werkgever niet goed zijn of er speelt wat, dat je altijd vertrouwelijk een afspraak kunt maken."

Voor de werkgever

Bijsturen in de relatie

De HR adviseur heeft vaak wel de mogelijkheid om bij te sturen in de relatie tussen bedrijfsarts, werknemer en leidinggevende als dat nodig is.

HR-adviseur: "Als een werknemer ziek is heeft de leidinggevende het contact met de medewerker en doet de aanvraag bij de bedrijfsarts. Ik ondersteun vanuit mijn functie de leidinggevende. Het komt ook weleens voor dat ik contact heb met een medewerker maar in principe ondersteun ik de leidinggevende. Loop je vast of wat moet je vragen bij de bedrijfsarts? Wat moet je met de terugkoppeling van de bedrijfsarts? Hoe kunnen we starten met re-integreren? De bedrijfsarts geeft dit advies, hoe zou dat er in de praktijk uit kunnen zien? En dan maken we een opbouwschema. En ook het volgen van is er op tijd een probleemanalyse en plan van aanpak? Dat is eigenlijk zoals het hier loopt."

Een expert inhuren

Voor zowel de werknemer als de werkgever kan het fijn zijn om ondersteund te worden door een gezondheid- en werkexpert.

HR adviseur: "Je bent in de medische molen beland die niet voor de poes is vaak. Je hebt de diagnose te horen gekregen, dat duurt even voor je dat in beeld hebt, de bedrijfsarts gaat ook wat zeggen en zo ga je maar mee, maar zelf de regie nemen is nogal wat. Het promoten van de eigen regie vind ik heel belangrijk, om toch voor jezelf op te komen. Neem iemand mee als je het niet zelf kan, zulk soort dingen. Dat kan je als werkgever meegeven. Als jij het moeilijk vindt om iets te vertellen of concreet te maken aan de bedrijfsarts, het is wel van belang dat de bedrijfsarts die verhalen hoort, zodat die ook een goed advies kan geven."

Gezondheid- en werkexpert: "Ook goed als een werkgever daar meer inzicht in krijgt. Welke ondersteuning er is. Als de werkgever daar wat sneller bij aangehaakt wordt. Ik heb nog geen werkgever gehad die zegt goh dat ga ik niet betalen. Ze zeggen alleen had ik het maar eerder geweten. De werkgever heeft geen idee wat die moet proberen."

Voor de bedrijfsarts

Informatie geven over belastbaarheid en prognose

Voor de werkgever is het belangrijk om geïnformeerd te worden over de belastbaarheid van de werknemer en de prognose.

HR adviseur: "Ik vind dat de bedrijfsarts soms lang wacht met het opvragen van medische informatie. Waardoor je ook heel veel duidelijkheid hebt over de medische kant. Medewerkers hebben natuurlijk een totaal verschillende ervaring met hun traject. Het is moeilijk in te schatten hoe het gaat met de prognose. Het is vaak moeilijk om het daarover te hebben. Hoe meer je weet, hoe meer je de rest kan adviseren en steunen tijdens het proces."

HR-adviseur: "Dat is waar je als werkgever duidelijkheid over wilt hebben, wat de belastbaarheid is en wat de herstel prognose is. Als je die twee weet, kun je het plan laten maken. Op wat voor manier gaan we weer naar het volgende doel toewerken? Ik heb gemerkt dat dit helpt met het zoeken van balans. Voor de een is het fijn om iedere dag een uurtje erbij te doen, en voor de andere is het beter om dit zelf in te vullen."

Een specialist raadplegen

Een BACO (Bedrijfsarts Consulent Oncologie) is een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in de begeleiding van werknemers met kanker. Niet iedere bedrijfsarts is ervan op de hoogte dat deze geconsulteerd kunnen worden.

Gezondheid- en werkexpert: "Een bedrijfsarts moet zich realiseren dat er gespecialiseerde coaches zijn. Dat ze regionaal kijken welke gespecialiseerde mensen zijn er."

Artsen hebben de neiging om naar andere (para)medici te verwijzen.

Gezondheid- en werkexpert: "Bedrijfsartsen gaan op die manier eerder terug naar een psycholoog dan coach. Dat heeft ook alles met financiering te maken." Er zijn veel mensen die zich coach noemen. Dat maakt het lastiger en misschien is dat de reden dat we laat worden ingeschakeld of niet worden gevonden. Iedereen moet zichzelf in zijn eigen regio profileren bij een arbodienst, bedrijfsarts of bij werkgevers."

Gezondheid- en werkexpert: "Maar dan heb je altijd weer te maken met de kosten kant. De huisarts zegt dat ik heb een POHer in de praktijk en daar sturen ze iedereen naartoe. In eerste instantie gaat iemand na de behandeling eerst naar de huisarts en dan pas naar de bedrijfsarts. Een huisarts verwijst dan naar een POHer of psycholoog. De witte jassen lijn blijven ze volgen."

De inzet van een gezondheid- en werkexpert wordt zelden vergoed door een zorgverzekeraar. In de praktijk blijken veel werkgevers bereid om hiervoor te betalen.

Gezondheid- en werkexpert: "Een coach is een hele andere financieringsstroom, daar moet een werkgever zelf voor betalen. Vanuit de aanvullende verzekering is soms ook een vergoeding, maar niet altijd, dat maakt het heel diffuus."