Inspiratie en handige links

Verschillende bedrijven in de Zeeuwse vrijetijdssector maken al mooie stappen op het gebied van duurzaam werkgeverschap! Hieronder vindt u daarvan verschillende voorbeelden die u als inspiratie kunt gebruiken voor uw eigen bedrijf. Daarnaast vindt u handige links die u helpen aan de slag te gaan!

Happiness officer - Hotel Noordzee

Bij Hotel & Spa Noordzee in Cadzand vinden we een voorbeeld in het kader van duurzaam werkgeverschap, namelijk de inzet van een happiness officer. Deze functie is door de eigenaar van het hotel gecreëerd om op een toegewijde manier aandacht te besteden aan het welzijn en de tevredenheid van medewerkers.

Als happiness officer ben je hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het creëren en onderhouden van een positieve werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en geïnspireerd voelen. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar je biedt hiervoor kaders en handvaten aan collega’s. Een van de belangrijkste taken is het meten en analyseren van de tevredenheid van medewerkers door middel van enquêtes en persoonlijke gesprekken. Op basis van deze gegevens worden strategieën ontwikkeld om de werkomgeving te verbeteren en het (werk)geluk van medewerkers te vergroten.

De happiness officer zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen, biedt ondersteuning bij persoonlijke en professionele uitdagingen en streeft ernaar om stress en spanning op de werkvloer te verminderen. Dit gebeurt onder andere door werknemers zowel persoonlijk als professioneel te leren kennen, verbindingen te leggen tussen alle lagen in de organisatie, werknemers te informeren over de (dagelijkse) gang van zaken en medewerkers te motiveren. Daarnaast heeft de happiness officer oog voor zaken die de medewerker in staat stellen om zich goed te voelen in werk. Dit is bijvoorbeeld aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging. De functie omvat verder verschillende verantwoordelijkheden, waaronder het opzetten van programma’s voor inwerken, aandacht voor personeelsontwikkeling, het faciliteren van teambuildingactiviteiten en het aanmoedigen van open communicatie binnen de organisatie. Naast oog voor bestaande medewerkers heeft de happiness officer van Hotel en Spa Noordzee ook oog voor potentiële nieuwe medewerkers. Zo wordt binnen de organisatie ruimte gemaakt voor stagiaires en praktijkroute studenten, maar worden ook (gast)colleges gegeven bij bijvoorbeeld Scalda.  

Al deze inspanningen worden verricht om een cultuur van geluk en positiviteit te cultiveren, wat niet alleen de medewerkers ten goede komt, maar ook de gasten van het hotel.

Vindt u dit een aansprekend voorbeeld en wilt u meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Hotel & Spa Noordzee via carin@hotelnoordzee.com

SSB leerbedrijf - Villa Magnolia

Villa Magnolia is een SBB-erkend leerbedrijf. Door deze erkenning zijn zij bevoegd om stages en leerbanen te verzorgen voor het middelbaar beroepsonderwijs. Zo leiden zij leerlingen op van Horeca Assistent (niveau 1) tot Horeca Ondernemend Manager (niveau 4) maar ook andere richingen zoals Facilitaire Dienstverlening.

Ook studenten die HBO-stages of een plek zoeken om een HBO of academische scriptie/onderzoeken te schrijven zijn van harte welkom bij Villa Magnolia! Dit kan zijn voor hotelmanagement, bedrijfseconomische en communicatie studies, maar ook architectuurgeschiedenis of landschapsontwikkeling.

In het verleden heeft Villa Magnolia leerlingen en studenten van het CSW, Scalda, HZ University of Applied Sciences, Hotelschool Den Haag, NHTV/Avans, Erasmus Universiteit en Universiteit van Amsterdam kunnen helpen met het afronden van hun studie en met de voorbereiding op hun toekomst. Een aantal van hen heeft hier zelfs de eerste baan aan overgehouden.

Vindt u dit een aansprekend voorbeeld en wilt u meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Anne de Kam van Villa Magnolia via office@villamagnolia.nl

Mensen centraal in de organisatie - Zeeland Vakantiewoningen

Zeeland Vakantiewoningen vult duurzaam werkgeverschap voor zichzelf in door binnen de organisatie de mens centraal te stellen. Dit doet het bedrijf onder andere door zijn werknemers een jaarrond baan aan te bieden, te luisteren naar de wensen en behoeften van medewerkers en door haar werkzaamheden af te stemmen met haar werknemersbestand. Deze werkwijze is niet alleen positief voor de medewerkers, maar zorgt ook voor stabiliteit binnen het bedrijf.

De mens centraal stellen doet Zeeland Vakantiewoningen onder andere door medewerkers een jaarrond baan aan te bieden. In het laagseizoen kunnen mogelijk onbenutte talenten en vaardigheden van medewerkers benut worden door hen in andere functies in te zetten. Zo wordt naar het laagseizoen toe een inventarisatie gemaakt van te verrichtten taken en wordt in gezamenlijkheid besproken wie verantwoordelijk is voor welke taak. Het bieden van werkzekerheid geeft werknemers het gevoel gewaardeerd te worden en geeft inkomenszekerheid. De organisatie zelf profiteert als seizoensgebonden recreatiebedrijf van het behoud van mensen met ervaring en loyale medewerkers. Dit zorgt voor continuïteit en het voorkomt ontslag en werving van nieuwe medewerkers bij elke seizoenswisseling. Dat Zeeland Vakantiewoningen bedrijf op deze manier invulling geeft aan een jaarrond baan wordt al bij de sollicitatie van nieuwe medewerkers besproken, zodat medewerkers weten dat zij door het jaar heen variatie in hun taken hebben en bewust hiervoor een keuze kunnen maken.

De organisatie toont haar toewijding tevens ook aan door de grote van de organisatie af te stemmen op wat het medewerkersbestand aankan. Dat betekend dat bij mogelijke uitbreiding van de werkzaamheden onder andere wordt gekeken of het personeelsbestand deze uitbreiding ook aankan. Bovendien, door op zondag gesloten te blijven, geeft de organisatie medewerkers de mogelijkheid om deze dag vrij te zijn, waardoor een gezonde balans tussen werk en privéleven wordt bevorderd.

Al met al laat Zeeland Vakantiewoningen zien dat duurzaam werkgeverschap onder ander draait om het creëren van een positieve en ondersteunende werkomgeving waarin de mens centraal staat. Het bedrijf heeft begrepen dat het welzijn en de tevredenheid van medewerkers van belang is voor het succes van de organisatie. Dit vinden wij dan ook een mooi voorbeeld van hoe organisaties het menselijke aspect in het hart van hun bedrijfsvoering kunnen plaatsen.

Heb je een vraag over de wijze waarop Zeeland Vakantiewoningen invulling geeft aan duurzaam werkgeverschap? Neem gerust contact met hen op via stefan@zeelandvakantiewoningen.nl. 

Biet Bijbel - Café de Gekroonde Suikerbiet

Bij café de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee vinden we een voorbeeld in het kader van duurzaam werkgeverschap. Het café werkt bewust aan een benadering die verder gaat dan traditioneel personeelsbeleid. Aldus de eigenaar: ‘wij willen gewoon een cool bedrijf zijn’.

Een van de dingen die Café de Gekroonde Suikerbiet een leuk voorbeeld maakt, is de 'Biet Bijbel'. Dit document fungeert als een inwerkhandleiding voor nieuwe medewerkers, waarin niet zozeer de operationele procedures worden beschreven, maar ook de geschiedenis van het bedrijf, de normen en waarden die gehanteerd worden en wat je kan verwachten wanneer je aan je carrière bij de Biet begint. Hierdoor worden werknemers, al voor zij op de werkvloer komen, ondergedompeld in de unieke identiteit van het bedrijf.

Eenmaal op de werkvloer wordt een inwerktraject van 5 weken gevolgd waarin ‘gastvrijheid met een lach’ voorop staat. Waar de werknemer plezier en een lach uitstraalt, vertaald zich dit door naar de gast is het idee. Na dit belangrijkste aspect komt de praktische uitvoering en leert men mee te werken in de organisatie waarbij ook ingezoomd wordt als oog krijgen voor details (bijvoorbeeld kleine rommeltjes opruimen en plaatsen netjes achterlaten).

Het café gelooft sterk in de kracht van een divers personeelsbestand. Mensen met verschillende perspectieven en achtergronden. Dit vertaalt zich niet alleen in een inclusieve werkomgeving, maar ook in een unieke sfeer in het café. Een divers team betekend ook dat een diversiteit aan gasten hier langskomt en zich thuis voelt.  

Om de behoeften van verschillende generaties op de werkvloer te begrijpen, heeft het café hierin proactief geïnvesteerd. Door open communicatie te stimuleren en te luisteren naar de wensen van medewerkers van verschillende leeftijden, creëert Café de Gekroonde Suikerbiet een werkomgeving waarin elke generatie zich gewaardeerd voelt en waar begrip is voor elkaar.

Een ander opmerkelijk initiatief is de aanwezigheid van de 'bietvrouw' op de werkvloer, die fungeert als een vertrouwenspersoon. Deze rol benadrukt het belang dat het café hecht aan het welzijn van haar medewerkers.

Kortom, Café de Gekroonde Suikerbiet gaat naast zaken als het verzorgen van personeelseten, afspraken over een sluitdrankje en een tijdige roostering verder; het toont toewijding aan duurzaam werkgeverschap door een inclusief bedrijf te zijn dat inzet op het doorvertalen van de normen en waarden van de organisatie, begrip voor elke generatie op de werkvloer en een veilige werkomgeving. Dat hierbij uitdagingen komen kijken erkent de eigenaar ook zeker: ‘we blijven kijken wat bij ons past als organisatie en sturen in dat kader bij’.

Heb je vragen over hoe café de Gekroonde Suikerbiet invulling geeft aan duurzaam werkgeverschap? Neem dan vooral contact met hen op via info@cafedebiet.nl

Handige links

Arboplatform - Sociaal-Economische Raad

Op het Arboplatform en de Leven Lang Ontwikkelen-pagina van de Sociaal-Economische Raad, de website van Sociale Partners voor Duurzame Inzetbaarheid, en het kennisplatform Duurzame Inzetbaarheid van de rijksoverheid staan vele voorbeelden waarmee organisaties, werknemers en werkzoekenden duurzame inzetbaarheid kunnen vormgeven.