De HR-adviseur[bewerken | brontekst bewerken]

Een werkgever moet ervoor zorgen dat alle verplichte stappen zoals die beschreven staan in de Wet verbetering Poortwachter worden uitgevoerd en worden vastgelegd in een verzuimdossier. Tegelijkertijd moet de werkgever ook het persoonlijke contact met de zieke medewerker onderhouden en deze “op maat” ondersteunen  en begeleiden bij de terugkeer naar werk.

Ondersteunt de leidinggevende[bewerken | brontekst bewerken]

De HR adviseur is meestal degene die op de achtergrond het proces bewaakt, in de gaten houdt of aan alle wettelijke verplichtingen wordt voldaan en adviezen geeft aan de leidinggevende.

HR-adviseur: “Ik kan niet alles oppakken. Er is een leidinggevende. Ik probeer het zoveel mogelijk bij hen te leggen.”

HR-adviseur: “Ik wordt betrokken bij individuele dossiers op het moment dat het complex wordt.”

HR-adviseur: “Het verzuim komt er ook nog bij voor de leidinggevende. Zeker als het maar heel af en toe voorkomt hebben ze onvoldoende kennis daarvan.”

Geeft uitleg over rechten en plichten[bewerken | brontekst bewerken]

De HR adviseur heeft meer specialistische kennis over ziekteverzuim dan de leidinggevende. Veel HR adviseurs nemen de verantwoordelijkheid om werknemers uitleg te geven over wettelijke verplichtingen en mogelijkheden en de meer zakelijke onderwerpen met de medewerker te bespreken.

HR-adviseur: “Een medewerker ziet vaak niet wat er achter de schermen zit. Je hebt zoveel wetten en regels dat je er af en toe even niks mee kan. Als HR wordt er ook van je verwacht dat je al die kleine lijntjes kan uitleggen aan een medewerker.”

HR-adviseur: “Als leidinggevende heel moeilijk om te vertellen je kan niet meer in mijn team werken. Als HR-adviseur is dat anders.”

Helpt bij afhandeling formele zaken[bewerken | brontekst bewerken]

Naast uitleg geven is er onder HR adviseurs ook een grote bereidheid om werknemers te helpen bij het afhandelen van formele zaken.

HR-adviseur: “Ik vind wel als je aan het einde van zo’n traject komt, dan wordt er van een werknemer verwacht dat die heel zijn re-integratietraject gaat uploaden bij het UWV. Ik doe het altijd samen met een werknemer, altijd. Maar als je kijkt naar hoe het UWV dat opzet is dat eigenlijk niet de bedoeling. Je kunt het als werknemer slecht treffen, dat je dat allemaal zelf moet doen. Nou dan heb je een taaie klus hoor.”