De huisarts[bewerken | brontekst bewerken]

De huisarts heeft een brede medische kennis van uiteenlopende ziektes en aandoeningen en is in principe de eerste arts waar je met gezondheidsklachten naar toegaat. De huisarts beoordeelt of een verwijzing naar een medisch specialist nodig is. Als je onder behandeling bent bij een medisch specialist in het ziekenhuis dan wordt de huisarts op de hoogte gehouden van jouw gezondheidssituatie zodat deze met je mee kan blijven denken.

Onderzoeken[bewerken | brontekst bewerken]

De huisarts onderzoekt de klachten eerst zelf. Op basis van de bevindingen wordt al dan niet besloten om iemand door te verwijzen naar een specialist.

Werknemer: "Mijn vrouw zei, daar moet je eens mee naar de huisarts gaan en dat heb ik toen gedaan. Twee weken later ben ik op een vrijdag bij de huisarts geweest. Hij zei, ik denk een cyste kijk het eens zes weken aan en als het er daarna nog zit dan kom je terug en dan snij ik het eruit. Zes weken later zat het er nog natuurlijk dus hij gaat erin snijden, dat was op de praktijk en toen heeft hij het opgestuurd. Op vrijdag heeft hij is opgestuurd en woensdag we zouden net naar het zwembad gaan, ik praat nu over 11 jaar geleden onze dochter was vier toen, en toen belde hij en hij zei ik heb niet zo goed nieuws het is kwaadaardig. Ik was het eigenlijk alweer vergeten."

Werknemer: "Ik begon heel erg af te vallen. Daar was ik een jaar daarvoor al voor naar de huisarts geweest. Toen had ik een andere huisarts en die zei toen, nee je weegt nog 62 kg dat is helemaal niet te weinig voor jouw lengte. Toen had hij me al verder moeten sturen maar dat is toen niet gebeurd."

Verwijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de huisarts bekend is met je gezondheidssituatie kan deze sneller besluiten om je te verwijzen.

Werknemer: "Toen was het begin januari en toen dacht ik hé het zit hier niet zo lekker het lijkt wel of er een steen puist zit weetje wel. Zo’n gevoel. Dus een bobbeltje en daaronder een staafje. Het leek net een steenpuist want die heb ik ooit weleens een keer gehad. En dat bleef maar zitten en dat zat elke keer op de rand van je shirt of je hemd. Ik dacht ik ga er even mee naar de huisarts. Daar ga je weer. Hij zei, ik vertrouw het niet en met jouw voorgeschiedenis…. Ga toch maar even naar de radioloog."

Meedenken[bewerken | brontekst bewerken]

Ook tijdens en na de behandeling in het ziekenhuis kan de huisarts met je blijven meedenken over het verhelpen of verminderen van klachten.

Werknemer: "Bij mij was het, ja ik moet het uitleggen 2017 de diagnose, oktober geopereerd. Februari weer begonnen. November uitgevallen. Toch allemaal te snel en teveel. Toen ben ik een jaar thuis geweest. In dat jaar heb ik de revalidatie gehad. Eigenlijk ook met hulp van de huisarts. De huisarts had mij eigenlijk al toen ik net uit de operatie kwam had hij het aangegeven, maar ik was zo eigenwijs van nee dat heb ik niet nodig ik kom er zelf wel doorheen. Later zei hij het lijkt me wel verstandig dat je het nu op gaat pakken. Ik denk dat de huisarts daar de belangrijkste rol in heeft."

Werknemer: "De huisarts heeft nog een keer gebeld met de melding van, die had de terugkoppeling gekregen en ze zei, 'weet dat wij er ook altijd voor je zijn'."