Terug naar eigen functie (S9)

Overzicht

Je hebt je best gedaan om weer terug te keren in je functie, maar het kan zijn dat je ontdekt dat niet alle taken meer even makkelijk uit te voeren zijn. Soms word je teveel gehinderd door beperkingen en lukt het niet meer terug te keren naar je oorspronkelijke functie.

Handelingsopties

Terugkeren in je functie

Volledig terugkeren in je functie betekent niet dat alles hetzelfde wordt als voorheen.
HR adviseur: “En als iemand 3 maanden aan het werk is, dat dat energiepeil nog steeds niet, misschien wel nooit meer, zo wordt zoals het was. Dat mensen inderdaad na schooltijd niet in de lerarenkamer gaan zitten want dat trekken ze niet, maar ervoor kiezen om apart te zitten. Omdat ze dat nodig hebben, even in het eigen klaslokaal zitten en tot rust komen. En nee ik kan niet mee gaan eten want dat is me te zwaar. Over het algemeen zie je vaak toch dat ze keuzes moeten gaan maken, energieverdeling, omdat het nooit meer zo wordt als dat het vroeger was.”
Eenmaal terug in je functie betekent niet dat je verhaal klaar is en je re-integratieproces kan worden afgesloten.
“Kijk ik zit nu in de overgang he door chemo. Ik ben 38. Ik kan geen kinderen meer krijgen is nu duidelijk. Je zit in een ander traject. Ik merk ook weleens dat mensen denken daar komt ze weer met haar kankerverhaal.”
“Ik heb ook weleens het idee dat mensen denken ja ik weet het nu wel, je hebt kanker gehad. Mijn coach heeft dat ook weleens letterlijk gezegd, van ja dat is geweest.”
“Het houdt niet op bij afsluiting van het re-integratieproces. Op een gegeven moment ben je weer volledig aan het werk maar kun je nog tegen dingen aanlopen. Ik vind dat je daar keuzes in moet maken. Moet je dat melden. Denkt iedereen ‘Nou Peter is beter?’ Maar je loopt wel tegen dingen aan. Peter is beter. Afgestreept volgende, maar dat werkt zo niet. Sommige gevolgen krijg je pas later. Ik had nooit neuropathie, totdat ik vier maanden klaar was met de chemo. Toen had ik ineens tintelingen. Ik dacht krijg nou wat. Ook nu ik alweer een jaar mijn uren draai. Er zijn echt dingen waar ik tegenaan loop waarvan ik niet zo goed weet of ik dat bespreekbaar moet maken, of maar ploeterend door moet gaan.”

Aanpassen van de functie

HR adviseur: “Wat we nog weleens zien als verpleegkundige weer moeten gaan tillen dat dat soms blijvend beperkt is. Dan moet je toch gaan kijken, kan dat in de functie beperkt worden of zijn er hulpmiddelen, of kunnen de collega’s dat wel of niet opvangen. Dat is dan ook weer samen een zoektocht.”
HR adviseur: “En soms zie je ook puur de onregelmatigheid he. Dat het energielevel zo moeizaam opgebouwd wordt en niet helemaal terugkomt, dat het wisselen van het bioritme dat dat gewoon niet meer gaat. Dan zouden ze de handelingen nog wel uit kunnen voeren maar dan heb je daarmee te maken. Dat komt ook voor.”

Oriënteren op andere functie

Als terugkeer naar de functie niet mogelijk blijkt, is dat soms moeilijk te accepteren.
HR adviseur: “Ja. Dat is ook een stukje acceptatieproces waar ze inzitten. We hebben een blijvende beperking en we passen niet meer in de zorg en dan die focus naar een totaal andere functie. Ze zien het vaak als, nog een keer een extra straf.”
Ook als er een andere functie wordt aangeboden is dat niet altijd makkelijk om te accepteren.
HR adviseur: “En dat vind ik ook wel een heel lastige om een medewerker uit te leggen… soms zeggen mensen van, ja…ik kan er ook niet aan doen dat ik mijn werk niet meer kan. En dan zeggen we van, ja dat klopt, dat is het ook niet maar het UWV zegt niet of je je werk wel of niet kan die zegt die alleen, wat kun je nog doen. Wat kun je nog fysiek en met jouw werkniveau van functies doen. En dat is voor de medewerker, vind ik, soms ook heel moeilijk. Dan zeggen ze, ik kan die zorg niet meer dus dan houdt het toch op. Nee, maar ja, als je de zorg niet meer kan dan kan je nog wel administratief. Ja, maar daar heb ik geen affiniteit mee. Nee, maar het UWV kijkt daar niet naar.”
Oriënteren op een nieuwe functie kan ook een nieuw perspectief bieden.
“Als je ooit bij het UWV uitkomt kun je met een loopbaantraject of een loopbaancoach kijken waar jouw interesses liggen.”
“Ik zit nu bij het UWV en ik moet daar mijn kansen maar gewoon zien en eens even gaan kijken. Misschien zijn er ook hele andere banen die ik ook ontzettend leuk vind waar ik nooit aan heb gedacht.”

Adviezen

  1. Wees je ervan bewust dat je re-integratieproces niet eindigt zodra je weer terug in je functie bent. Probeer hierover in gesprek te blijven.
  2. Denk met je werkgever mee over mogelijke aanpassingen.
  3. Geef het aan als je het moeilijk vindt om je op een andere functie te gaan oriënteren.

Overwegingen

Voor de werknemer

Hoe zou je kunnen zorgen dat je omgeving rekening houdt met late gevolgen van kanker?

Kun je het accepteren als terugkeren naar je functie moeilijk blijkt?

Wie of wat kan jou helpen om over nieuwe kansen en mogelijkheden na te denken?

Voor de werkgever

Op welke manier kun je rekening houden met late gevolgen van kanker?

Wanneer is het proces van terugkeer naar werk volgens jou afgesloten? Ervaart de werknemer dit ook zo?

Zijn er binnen de organisatie mogelijkheden om een loopbaantraject te starten en/ of in gesprek te gaan met een loopbaancoach?
Uw feedback wordt op prijs gesteld

Context structure (for development purposes only)

Roles in this situation: Collega's in Terug naar het werk (Collega's S9), Persoon met Kanker in Terug naar het werk (PmK S9)
Building Block (BB) Identity in this situation: Collega's (Identity S9), Persoon met kanker (Identity S9)
Building Block (BB) Dilemma in this situation:
Building Block (BB) Dialog in this situation:
Building Block (BB) Synchronizer in this situation:

Supercontext: Fase 3 - Terug naar werk
Subcontexts: Collega's in Terug naar het werk (Collega's S9), Persoon met Kanker in Terug naar het werk (PmK S9)Context VN set links: model = IKH S9


Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext

Model link = IKH S9

Result = IKH Fase 3

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = IKH S9

Result =

End Set VN link