Pim Overduin

Middelburger Pim Overduin (*1970) begon op jonge leeftijd met fluit- en pianolessen aan de Zeeuwse Muziekschool. Van 1988 tot 1997 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jan Bogaarts en orkestdirectie bij Ed Spanjaard en Jac van Steen. In 1995 slaagde hij cum laude voor zijn praktijkdiploma directie met een uitvoering van het Requiem van Mozart en de Funeral Anthems van Purcell. Hij deed dit met het Leiden English Choir, dat hij van 1992 tot 1997 leidde. In 1997 voltooide hij zijn diploma uitvoerend musicus met een uitvoering van Le Roi David van Arthur Honneger.

Begin 1993 dirigeerde hij het Singspiel Mahagonny van Bertold Brecht en Kurt Weill ter gelegenheid van de opening van het Nieuwe Theater aan het Spui in Den Haag. In Middelburg voerde hij herontdekte symfonieën uit van de Zeeuwse componist Christian Ernst Graf. In januari 1994 werd onder zijn mederegie de theatercollage ‘Fakkel zonder standbeeld’, een hommage aan Jan Palach, opgevoerd. In dezelfde maand begon hij zijn werkzaamheden als dirigent van het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus, waar hij tot 2006 dirigent was. Ook componeerde hij muziek voor een theateruitvoering van Kipling’s Jungle Book.

Verder was hij dirigent van het christelijk gemengd koor Con Amore waarmee hij onder andere Die Jahreszeiten van Haydn, King Arthur van Purcell en de Elias van Mendelssohn uitvoerde. Op 10 december 2010 gaf hij voor de laatste keer een concert met dit koor: de Messiah van Handel. Naast het dirigeren was hij hoofd van de afdeling muziek aan de jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag en gaf hij les op de Haagse Hoge School.

Momenteel is hij dirigent van de Christelijke Oratorium Vereniging 'Soli deo Gloria’ in Sliedrecht (sedert oktober 2003), het kinderkoor van de Vrije School Zeeland en het strijkersensemble ’Con Legno’. Vanaf augustus 2008 voert hij de directie over de Vlissingse Oratorium Vereniging. (Bron: Vlissingse Oratorium Vereniging)

Schema: Muziek, Context: Componisten, Dirigenten, Blazers, Toetsenisten
Verwant: Christian Ernst Graf, Vlissingse Oratorium Vereniging
Voorbeeld van: Componist, Dirigent, Fluitist, Pianist

Verwant: (werk in uitvoering)
dirigeert (Vlissingse Oratorium Vereniging), vertolkt muziek van (Christian Ernst Graf)
Inhoud

Referenties