Vlissingse Oratorium Vereniging

De Vlissingse Oratorium Vereniging (VOV) werd in 1946 opgericht op initiatief van musicus Jan Kuiler en pianiste Annie Meijer. De repetities gingen van start in de kleine zaal van het Concertgebouw, het huidige Arsenaaltheater. Bij de oprichtingsvergadering werden 50 leden geteld: 41 dames en 9 heren. Ruim een half jaar later waren dat er al bijna 100.

Voor het eerste concert onder leiding van Jan Kuiler werd voor dinsdag 15 april 1947 de Sint Jacobskerk afgehuurd voor 60 gulden. Op het programma stond de Messias van G.F. Händel (naar gebruik van die tijd in het Duits gezongen), met medewerking van Xandra Thoman (sopraan), Riek van Veen (alt), John van Kesteren (tenor) en Willem Ravelli (bas).

Jos Vogel is sinds 1998 de vaste begeleider van de vereniging. In april 2003 werden de repetities gestart onder leiding van de Rotterdammer Lukas Groen. Groen maakte bij zijn eerste concert indruk met een Mendelssohn-programma. In juni 2008 nam hij afscheid van de VOV. Vanaf augustus 2008 heeft Pim Overduin het dirigeerstokje overgenomen. (Bron: Vlissingse Oratorium Vereniging - personal website)

Schema: Muziek, Context: Gezelschappen
Verwant: Jan Kuiler, Jos Vogel, Pim Overduin
Voorbeeld van: Koor
Inhoud

Referenties