De gemeente Veere heeft als ambitie om in 2030 als gemeentelijke organisatie energieneutraal te zijn. Een van de gebouwen waar de gemeente Veere mee aan de slag is gegaan is het gemeentehuis in Domburg. Doelstelling is om van het gemeentehuis een energieneutraal gebouw te maken.

Om te komen tot een energieneutraal gemeentehuis de gemeente Veere als volgt te werk gegaan:

2014 Plaatsen van 500 zonnepanelen

In 2014 is men gestart met het plaatsen van 500 zonnepanelen om het dak van het gemeentehuis. Voor het leggen van deze panelen heeft de gemeente Veere een SDE subsidie ontvangen. De zonnepalen hebben een potentiƫle opbrengst van 144.000 kWh per jaar.

2017 Plaatsen warmtepomp en interne verbouwing

In de 2017 is er door Syntho een lucht-warmtepomp geplaatst. Deze warmtepomp zorgt er voor dat het gemeentehuis geen gas meer nodig heeft. Om ook volledig van het gas af te kunnen (geen gasmeter meer), zijn er ook intern diverse verbouwingen doorgevoerd. Zo is in het gemeentehuis de kantine vervangen en nieuwe apparatuur geplaatst en zijn aanpassingen doorgevoerd in de verwarmingstechniek van het gemeentehuis.

2018 Gemeentehuis van het gas af en plaatsen extra zonnepanelen

Begin 2018 heeft de gemeente Veere de beschikking ontvangen van het Ministerie dat er subsidie wordt toegekend voor de verdere verduurzaming van het gemeentehuis (extra zonnepanelen). In de loop van 2018 worden de resterende dakvlakken van het gemeentehuis vol gelegd met zonnepanelen.

Op 24 januari 2018 was het zo ver. Het gemeentehuis is ontdaan van zijn gasmeter en wordt er binnen het gemeentehuis geen gebruik meer gemaakt van gas voor het verwarmen van het gemeentehuis. Dit heugelijk feit werd gevierd door een publieke verwijdering van de gasmeter door wethouder Melse.


De gemeente Veere heeft als doel om in 2030 als gemeentelijke organisatie energieneutraal te zijn. Daarom gaat men ook aan de slag met het gemeentehuis.

Doelstelling is energieneutraal en niet meer aangesloten aan het aardgas.

Dit doet men door middel van zonnepanelen, warmtepomp en vervanging van installaties en voorzieningen.

Startdatum
januari 1, 2016
Einddatum