k (Tekst vervangen - "|Supercontext=PR 00279 |Topcontext=PR 00279" door "|Supercontext=PR 00247 |Topcontext=PR 00247")
k (Tekst vervangen - "|Thema=Consumentengedrag" door "")
Regel 26: Regel 26:
}}
}}
{{Project KCKT Project additional
{{Project KCKT Project additional
|Thema=Consumentengedrag
 
|Samenwerking=STKH 00015,STKH 00038
|Samenwerking=STKH 00015,STKH 00038
|Onderwijs=Tourism Management (40 studenten)
|Onderwijs=Tourism Management (40 studenten)

Versie van 28 feb 2024 10:14

Een jaar lang hebben bezoekers van het strand op Schouwen-Duiveland hun mening kunnen geven over het strand. Om een zo representatief mogelijk onderzoek te krijgen zijn bezoekers op verschillende momenten benaderd. Hierbij is rekening gehouden met het seizoen, de dag, het tijdstip, het weer en of het een vakantieperiode was. Dit leidde in totaal tot 1104 respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat de belevingen van het strand en de ervaringen van de strandbezoeker over het algemeen positief zijn. Strandbezoekers geven aan dat zij het strand gemakkelijk kunnen bereiken, een gevoel van veiligheid hebben op het strand, op het strand tot rust kunnen komen en dat er voldoende aanbod is van activiteiten en horeca. Er zijn ook punten waarbij nog niet optimaal aan de behoefte van de strandbezoeker wordt voldaan. Zo geven verschillende bezoekers aan dat het strand niet altijd goed bereikbaar is voor rolstoelafhankelijke personen of personen welke slecht ter been zijn, zijn er niet altijd voldoende openbare toiletten en zou de bereikbaarheid van de reddingsbrigade verbeterd kunnen worden. Deze punten kunnen gezien worden als verbeterpunten in de actuele situatie zodat het strandbezoekers aan niets ontbreekt. Daarnaast tonen de resultaten verschillende wensen van strandbezoekers. Een deel van de strandbezoekers geeft aan speciaal voor een evenement het strand te bezoeken. Ook zouden de bezoekers het leuk vinden wanneer zij iets kunnen leren over de zee, duinen en/of het strand en de onderwaterwereld. Een mogelijkheid zou zijn om dit te faciliteren door middel van beeld en geluid, een meerderheid van de bezoekers geeft namelijk aan interesse hierin te hebben.

Een andere wens van strandbezoekers is te vinden in het thema strand en horeca waarbij strandbezoekers aangeven dat zij het leuk zouden vinden wanneer er streekproducten op de menukaarten in strandpaviljoens staan. Ten slotte zijn verschillende wensen van strandbezoekers met betrekking tot het thema ‘strand en duurzaamheid’ benoemd. Zo zou een meerderheid van de strandbezoekers graag een plasticverbod zien en is er de wens dat ondernemers op het strand een rol pakken in het verduurzamen van het strand door middel van het aanbieden van duurzame alternatieven. Ook is uit de resultaten gebleken dat de meeste strandbezoekers het gehele jaar rond met de auto naar het strand komen, zelfs de inwoners. Ondanks dat is er wel bereidheid om zelf bij te dragen aan de verduurzaming van het strand door de auto te laten staan wanneer er ander duurzaam vervoer beschikbaar is.

Bekijk hier de volledige rapportage van het strandonderzoek.





























Strandonderzoek Schouwen-Duiveland

Het strand is één van de belangrijkste toeristische troeven voor Schouwen-Duiveland en in de Agenda Toerisme 2018-2026 zijn allerlei ideeën benoemd om deze troef verder te versterken. Maar wat wil de gast? In opdracht van Vereniging Strandpaviljoenhouders Schouwse Kust (VSSK) en gemeente Schouwen-Duiveland doet HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzoek naar de wensen, behoeften en ervaringen van Schouwse strandbezoekers.

Strandonderzoek Schouwen-Duiveland

Contactpersonen


Margot Tempelman

Margot Tempelman


Marije Noordhoek

Marije Noordhoek


Sophie Adriaanse

Sophie Adriaanse

Over dit project

Looptijd:2019 - 2020
Thema:
In samenwerking met:Gemeente Schouwen-Duiveland, Vereniging Strandpaviljoenhouders Schouwse Kust
Onderwijs:Tourism Management (40 studenten)



Referenties