‘Energiehub’ Camping Weltevreden


Duurzame energie op je camping optimaliseren zonder een grotere aansluiting op het net. Profiteren van lage energieprijzen en het rendement van je eigen duurzame installaties maximaliseren. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar Adriaan Wisse van Camping Weltevreden laat zien dat het echt kan.


Toen Adriaan in 2014 Camping Weltevreden kocht, waren energiekosten nog niet echt ‘een ding’. “Ik heb er nooit zo zwaar aan getild.  Tot ik gedoe kreeg met uitvallende zekeringen en stroomstoringen. Toen bleek dat mijn 60 jaar oude stroomnet te zwak was voor alles wat ik wilde doen. Ik had dus eigenlijk netcongestie op mijn eigen camping.”

De nieuwe stap: elektrificatie

In 2017 begon Adriaan plannen te maken voor betere en duurzamere energie. "Ik wilde van de problemen af en besefte dat aardgas niet oneindig was. Ik geloof dat als je de technologie begrijpt en daarmee positieve verandering kunt bewerkstelligen, je ervoor moet gaan." Die techniek zocht Adriaan eerst helemaal uit. "Ik overwoog waterstof, maar dat bleek niet geschikt voor de bestaande infrastructuur en was niet rendabel vanwege het hoge energieverlies. Dus koos ik voor elektrificatie."

Duurzame energie van 860 zonnepanelen

Adriaan begon met de vernieuwing van het stroomnet op zijn camping. “Een flinke klus, maar het moest gebeuren.” Daarna volgde de plaatsing van zonnepanelen. “Inmiddels heb ik door de jaren heen 860 zonnepanelen laten plaatsen met een maximale opbrengst van in totaal 270 megawatt. De panelen liggen oost-west zodat ze in de ochtend en tegen de avond meer energie opwekken, precies rond de tijd dus dat het verbruik op de camping ook toeneemt.” 270 megawatt is meer dan Adriaan’s aansluiting op het net aankan, maar dankzij de batterij en het EMS lukt het wel. Daarnaast zijn er in de tussentijd nog veel meer duurzame installaties geplaatst: zonnecollectoren, zoutbatterijen, warmtepompen, een energiemanagementsysteem (EMS) en een Lithium ion ijzer fosfaatbatterij (LFP).

Adriaan Wisse Evert van Moort.jpg

Optimaal gebruik van zoutbatterijen en warmtepompen

Alle chalets op de camping zijn nu uitgerust met een zoutbatterij, en bij het toiletgebouw bevindt zich een warmtebuffer van 12.000 liter. "Je kunt warmte opslaan in een buffervat, maar een zoutbatterij houdt drie keer zoveel energie vast per liter inhoud, dankzij het principe van thermochemische energieopslag." De warmtepompen staan voor de warmtebuffer, die verbonden zijn met de zonnecollectoren. "Zonnecollectoren leveren vijf keer meer energie in de vorm van warmte dan zonnepanelen in de vorm van stroom. Wij gebruiken ze als warmtebron voor de warmtepomp. De warmteopslag heeft voldoende warmte om ook de donkere tijd van de dag te kunnen overbruggen."

Het belang van een energiemanagementsysteem (EMS)

Adriaan legt uit: "Met zoveel installaties is het de kunst om het maximale rendement te behalen. Je wilt graag zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie benutten en vermijden extra energie in te kopen op dure momenten. Een energiemanagementsysteem, EMS genaamd, zorgt ervoor dat je alle apparatuur optimaal benut. Het systeem is verbonden met al je energieapparaten, analyseert de data en stuurt deze aan."

Duurzame energieopslag met batterijen

Batterijen Camping Weltevreden Evert van Moort.jpg

“Voor een nog waardevoller systeem koos ik ervoor om een energieopslagbatterij toe te voegen. Het kostte flink wat moeite om de juiste batterij te vinden. Twee jaar geleden was er nog weinig keuze. Hoewel er lithiumbatterijen waren, paste dat niet bij mijn streven naar circulariteit. Uiteindelijk ontdekte ik de lithium-ijzerfosfaatbatterij, die duurzamer is en gemakkelijker te recyclen. Bovendien is hij modulair, eenvoudig uitbreidbaar en qua formaat niet te groot dan ongeveer twee grote koelkasten.”

Besparen in energie en kosten

“Dankzij deze batterij kan ik zelf opgewekte energie opslaan en bovendien veel beter inspelen op de energie- en balansprijzen van de energieleverancier. Dat doet het EMS voor me in combinatie met mijn energieleverancier.” Het algoritme van mijn EMS staat ingesteld op het zo goed mogelijk gebruik maken van eigen opgewekte energie en het optimaal benutten van kansen voor goedkope energiemomenten. Het systeem communiceert niet alleen met de energiesystemen van de camping, maar ook met die van de energieleverancier.

De energieleverancier en netbeheerder zoeken een goede balans tussen vraag een aanbod. Een uitdaging, want die liggen regelmatig ver uit elkaar. Denk aan een zonnige winderige dag waar meer stroom wordt opgewekt dan nodig is. Door het energiesysteem van de camping te koppelen aan de energieleverancier kan deze in de zoektocht naar balans energie vragen of leveren. Het EMS zorgt ervoor dat dit soort acties alleen doorgaan als dit gunstig is voor de camping. “Het EMS laadt de batterij op wanneer onbalansprijzen gunstig zijn en schakelt over naar de batterij wanneer energieprijzen hoog zijn, waardoor ik optimaal rendement behaal.”

Advies voor campingeigenaren: begin klein, denk groot

“Ondanks de complexiteit van de technologie is het EMS-gebruikersdashboard eenvoudig. Gedurende het traject heb ik wel hulp gekregen. Impuls Zeeland en HZ University keken mee via het Z-GRID project. Via het Z-GRID project kon ik mijn keuzes valideren en de subsidieaanvraag regelen, wat mijn project ondersteunde. Verder had ik een waardevolle sparringpartner aan mijn installateur en dankzij de inzet van mijn personeel kon ik er zelf de nodige tijd in investeren.”

Mijn advies voor andere campingeigenaren: start klein maar plan groot. Wacht niet op de overheid of netbeheerder, maar neem zelf actie achter de meter. Leer van mijn ervaring en begin gewoon. Betrek je installateur en vraag indien nodig hulp of advies aan Impuls Zeeland.

Verdere innovatie en duurzame ambities

Zelf is Adriaan nog lang niet klaar. “We zijn het EMS nog verder aan het optimaliseren en ik ben ook nog van plan extra zonnepanelen en slimme laadpalen aan te schaffen. Verder wil ik ook met laadpaalmanagement aan de slag en mijn gasten meer bij het geheel betrekken, zodat ook zij op mijn camping, en hopelijk ook thuis, zuiniger met energie willen omgaan.”