UWV

De rol van het UWV

Het UWV (het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) is een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het verzorgt werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en helpt werkzoekenden bij het vinden van werk. 

Wat betreft kanker en werk krijgen werkgevers en werknemers op  verschillende manieren met het UWV te maken. Het UWV controleert of werkgevers en werknemers zich voldoende inspannen voor de terugkeer naar werk. In het geval terugkeer naar werk niet lukt, beoordeelt het UWV of de zieke werknemer in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Werknemers die tijdens hun ziekteperiode werkloos worden krijgen een ziektewetuitkering en begeleiding via het UWV.

Controle van het re-integratietraject

Op bepaalde momenten in het re-integratietraject moeten werkgever en werknemer formulieren invullen en uploaden voor het UWV.

HR-adviseur: “Ik vind wel als je aan het einde van zo’n traject komt, dan wordt er van een werknemer verwacht dat die heel zijn re-integratietraject gaat uploaden bij het UWV. Ik doe het altijd samen met een werknemer, altijd. Maar als je kijkt naar hoe het UWV dat opzet is dat eigenlijk niet de bedoeling. Je kunt het als werknemer slecht treffen, dat je dat allemaal zelf moet doen. Nou dan heb je een taaie klus hoor.”

Het UWV bekijkt, op basis van de aangeleverde informatie, of al het mogelijke is gedaan om aan het werk te blijven.

HR-adviseur: “Ondanks dat je het tweede spoor ingaat blijft het UWV kijken naar mogelijkheden om terug te keren in het eigen werk. Dat staat met stip bovenaan. We willen kosten wat het kost voorkomen dat je zonder werk komt te zitten. Dat is het minst wenselijke. We willen dat je werk gaat doen dat past bij je mogelijkheden en het liefst bij ons, maar mocht dat niet lukken dan willen we je ook begeleiden zodat je werk vindt buiten de organisatie.”

Als het UWV van mening is dat niet alle mogelijkheden zijn benut, kan de werkgever verplicht worden om de zieke werknemer langer in loondienst te houden. 

Werknemer: “Ik zit in mijn derde ziektejaar. Mijn werkgever heeft niet voldoende gedaan om mij in het tweede ziektejaar te laten re-integreren. Hij heeft niet goed genoeg gekeken naar andere opties. Er is een sanctie opgelegd.”

De strenge controle van het UWV kan doorwerken in de manier waarop de werkgever zich opstelt richting de zieke werknemer.

HR-adviseur: “Het nadeel is, je gaat gewoon nog strenger zijn. En eerder tegen mensen zeggen van de bedrijfsarts heeft gezegd dat je 3 uur kan werken. Je gaat nu om 14.00 uur naar huis, ik ga je loon stopzetten. Ga maar naar het UWV een deskundige oordeel aanvragen. Dat wil je niet, want je wil daar een bepaalde souplesse in hebben. Dus je moet strenger gaan zijn en dat vind ik wel vervelend.”

Beoordelen arbeidsongeschiktheid

Als het na twee jaar nog niet lukt om te werken kan een arbeidsongeschiktheidsuitkering worden aangevraagd.

HR-adviseur: “Uiteindelijk zijn we 2 jaar verder en komt de WIA-keuring. Dan zie je toch dat het nog steeds een klap is voor die mensen. Ik kan niet meer schoonmaken. Het UWV zegt mevrouw u bent voor 80% afgekeurd voor uw eigen werk, u kunt uw eigen werkt nooit meer doen. Dat wist ze met 6 weken al, eigenlijk al 2 jaar. Maar omdat het UWV het op dat moment heel zwart-wit op papier zet, is dat toch een klap. Ik kan dus echt nooit meer als schoonmaker aan de slag.”

Het komt voor dat het UWV de aanvraag afwijst.

HR-adviseur: “En we hebben hier nu 2 dossiers lopen, 2 WIA aanvragen. De een hebben we vorige week een sanctie voor gekregen. Dan denk ik waarom. We hebben zoveel voor die persoon gedaan. We hadden haar toch eerder aan het werk moeten zetten, maar die vrouw kreeg af en toe flauwtes dat ze wel viel. Dus de directeur zei van, laat maar dan kom je deze week niet, en dan zien we erna wel. Dus eigenlijk zijn we gewoon te braaf geweest.”

Ziektewetuitkering 

Als iemand tijdens de ziekteperiode werkloos is of wordt ontslagen dan neemt het UWV als het ware de rol van werkgever over. In plaats van loon krijgt de werknemer een ziektewet uitkering. 

Werknemer: “Toen ik de diagnose kreeg was ik twee maanden werkeloos. Dus ik zat in de ww en toen ben ik uiteraard vanuit het UWV doorgegaan naar de ziektewet.”

Werknemer: “Ik had net een baan, dus die ben ik kwijtgeraakt omdat ik een jaarcontract had en ik niet binnen een jaar weer terug zou komen, en zeker niet het jaar daarna.”

Een coach van het UWV begeleidt de zieke werknemer bij het re-integratieproces. Zodra iemand weer kan werken helpt het UWV ook bij het vinden van een nieuwe baan.

Werknemer: “Ik had op een gegeven moment geen leidinggevende meer, ik was ziek uit dienst. Dus die was niet meer in beeld. Een casemanager had ik dan geloof ik. En die belde ook vaker in het tweede jaar, ze stopten me al in het tweede spoor traject toen dat eigenlijk nog niet mocht want ik zat nog in bepaalde behandelingen, maar het was zo’n leuke vrouw. Ja, ze was echt heel aardig, ze zei zullen we het er maar gewoon inhouden? Ik zeg doe maar, dat was echt heel fijn.” 






















Context structure (for development purposes only)

Roles in this situation:
Building Block (BB) Identity in this situation:
Building Block (BB) Dilemma in this situation:
Building Block (BB) Dialog in this situation:
Building Block (BB) Synchronizer in this situation:

Supercontext: Rollen, Rollen
Subcontexts:







Context VN set links: model = IKH UWV


Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext

Model link = IKH UWV

Result = IKH Rollen, IKH Roles

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = IKH UWV

Result =

End Set VN link