Route 06- Verantwoord waterbeheer

Doelstelling: Beschermen tegen wateroverlast, voorkomen van over benutting en benutten van duurzame kansen.

Strategie:

Waterveiligheid en waterkwaliteit is en blijft belangrijk. Daarnaast is ook een robuuste zoetwatervoorziening van belang voor onze maatschappij en economie. Landelijke, provinciale en lokale ontwikkelingen hierover volgen we op de voet en we behartigen de belangen van Veere. We houden toezicht op regels voor scheiden van afvalwater.

Gemeenten hebben de zorgplicht voor een goede afvoer van stedelijk afvalwater, grondwater en opvang en verwerking van regenwater. Dat laatste voor zover zij van de eigenaar van een perceel niet kan vragen dit in de bodem of het oppervlaktewater te brengen. Afstemming met het waterschap, bijvoorbeeld over het waterpeil, is bij onze watertaken van zeer groot belang.

De laatste jaren nemen de zichtbare gevolgen van klimaatverandering toe. Een belangrijk aspect is hoe we als gemeente omgaan met steeds hevigere hoosbuien, langdurige regenval of langere periode van droogte en de gevolgen daarvan.

We willen toe naar een water robuuste en klimaatbehendige gemeente Veere. Dit betekent dat we op langere termijn klimaatbestendig willen zijn, maar ook flexibel op korte termijn: klimaatbehendig.

Ruimtelijke inrichting speelt een belangrijke rol bij het oplossen van wateropgaven. We richten de ruimte water robuust in en bouwen water robuust. We kijken niet alleen het plangebied, maar ook gebieden die daar mee samenhangen en direct effect op elkaar kunnen hebben.

We zetten daarnaast meer in op regenwateropslag en afvoer van via oppervlaktewater.

Bij beheer en onderhoud, bijvoorbeeld van riolering en wegen, nemen we mogelijkheden voor water robuust herinrichten en klimaatadaptatie mee. We proberen in te grijpen voordat er problemen ontstaan.

Voor de korte termijn hebben we een flexibel budget, zodat onzekerheden op te vangen zijn en tijdelijke maatregelen mogelijk zijn. Uiteraard wegen we hierbij de doelmatigheid en de kosten af.

Daarnaast willen we bedrijven en inwoners aansporen om ook hun rol en verantwoordelijkheid te nemen. Op deze manier is de klimaatadaptatie het meest kansrijk. Denk aan het stimuleren van groene tuinen en daken, beperken verhard oppervlak, gebruik waterton, gebruik hemelwater in bedrijven en woningen en waterberging.

Water zien we ook als kans voor het opwekken van hernieuwbare energie (kwel, getijden). Daarnaast willen energie besparen door het waterverbruik te beperken. Besparing en hergebruik zijn hierbij belangrijk.

Mijlpalen:

Korte termijn (voor 2020)

  • Klimaatadaptatie heeft een vaste plaats in ruimtelijke plannen
  • Klimaatadaptatie is een wezenlijk onderdeel van de meerjaren investerings-, beheer- en onderhoudsprogramma’s Lange termijn (voor 2050)
  • Geen (grootschalige) regenwateroverlast
  • Verantwoord waterbeheer (hergebruik, verbruik en transport) Bij verantwoord waterbeheer maken we onderscheid in drinkwater, grondwater, oppervlaktewater, afvalwater (riool) en hemelwater Indicatoren:
  • Veiligheid
  • Kwaliteit (verzilting)
  • Beschikbaarheid
  • Overlast/verdroging
  • (her)gebruik (kwelwater als energiebron
  • Verbruik Condities:
  • Bewustwording
  • Betrokkenheid



























Startdatum
januari 1, 2017
Einddatum
Startdatum: 1 januari 2017
Einddatum:
Afdeling:
Trekker:
Partners:
Kosten:
Budget:
Toelichting:



Onderwerpen

Subprojecten

Geen subprojecten.

Deelnemers

Geen deelnemers.

Bronnen


Bronnen gemaakt op deze pagina

Geen bronnen.

Alle bronnen voor dit project

Geen bronnen.