Critical Systems Heuristics

Werner Ulrich is met de ontwikkeling van Critical Systems Heuristics (CSH) een van de grondleggers van CST. Geïnspireerd door de ideeën van Churchman (bekend van de uitspraak: ‘A systems approach begins when first you see the world through the eyes of another’, 1968) heeft hij met CSH een praktische aanpak ontwikkeld waarin met daarin centraal het concept van grensoordelen en het betrekken van alle mogelijke perspectieven in een systeemanalyse (whole system judgements). In 1983 verscheen zijn boek Critical Heuristics of Social Planning (Ulrich, 1983), erkend als een mijlpaal in de ontwikkeling van systeemtheorie. Niet alleen gaf hij hiermee CSH een stevig filosofisch fundament (onder meer geïnspireerd op de twaalf kenniscategorieën van Kant), maar het beschreef tevens de eerste aanpak met een emancipatoire inslag.

Met zijn kritische aanpak stelt Ulrich dat we een systeem niet in al zijn aspecten kunnen kennen. Een kritische reflectie in de vorm van grensoordelen is nodig om ons onvermijdelijke gebrek aan volledigheid te duiden. Die reflectie heeft niet alleen betrekking op een ander. Door zelfreflectie leren we ook onze eigen aannames onderkennen die een rol spelen bij het vormen van grensoordelen.

De naam CSH is opgebouwd uit drie woorden. De eerste twee – critical systems – geven aan dat CSH een kritische systeembenadering is. Heuristics verwijst naar de leer of de kunst van het vinden. Heuristieken zijn ervaringsregels die worden ingezet om een situatie te onderzoeken. Ze worden in CSH gebruikt voor het identificeren en exploreren van probleemaspecten, aannames, vragen en oplossingsstrategieën.

Dit is een beveiligde pagina.























Hier wordt aan gewerkt of naar verwezen door: Gesprekken met betrokkenen voeren, Research Philosophy and Process