Publicaties Jeugd
HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving onderzoekt in monitors en verdiepende onderzoeken hoe het staat met kinderen, jongeren en jongvolwassenen in Zeeland. Alle publicaties rond de thema’s 'Jeugd' zijn hier te vinden.
24 maart 2022
Leven in Zeeland 2021
Hoe kijken Zeeuwen naar het wonen, werken en leven in de provincie? Bekijk de video voor een korte impressie van het onderzoek, verdiep je in de thematische vensters of download het volledige rapport.
30 juni 2021
Kwetsbare groepen en corona - lessons learned in Zeeland
In het onderzoek wordt duidelijk welke impact het coronavirus heeft gehad op nieuwe en bestaande kwetsbare groepen in Zeeland. Ervaringen van professionals uit het sociaal domein (kwalitatief) worden naast cijfers (kwantitatief) gelegd. Zo ontstaat een verkennend beeld van de maatschappelijke gevolgen. De conclusies gaan in op de geleerde lessen uit de praktijk.
26 maart 2021
Swipen en streamen- zo gaan Zeeuwse ouders daar mee om
Van vrijdag 26 maart tot en met vrijdag 2 april zijn het de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze dagen wordt er landelijk aandacht gevraagd voor de mediaopvoeding van jonge kinderen tot 6 jaar. Die kleintjes weten hun weg in de digitale wereld maar al te goed te vinden. Dat kan schattig zijn, goed voor de ontwikkeling of komt ouders soms simpelweg goed uit. Maar er zijn ook nadelen aan dat swipen en streamen. Hoe gaan Zeeuwse ouders om met schermtijd en hoe voeden zij hun jonge kind mediawijs op?
12 februari 2021
20 jaar Jeugdmonitor Zeeland
In de afgelopen twintig jaar zijn veel positieve ontwikkelingen te zien onder Zeeuwse kinderen en jongeren. Jongeren voelen zich over het algemeen gezond, groeien overwegend prettig op, zijn (sociaal) actief en zijn steeds hoger opgeleid. De positieve ontwikkelingen rond deze sociale indicatoren zien we ook onder Nederlandse jongeren in het algemeen terug.
26 januari 2021
Opvoeden en corona
De invloed van de coronacrisis op de opvoeding van jonge kinderen in Zeeland zijn zowel positief (meer quality time) als negatief (thuiswerken en opvang). Het positieve effect lijkt nadrukkelijker herkend te worden door ouders van jonge kinderen.