Druppelirrigatie

Dit is een methode om efficiënter gebruik te maken van het beschikbare water voor beregening. Bij druppelirrigatie wordt er gebruikgemaakt van uitrolbare slangen die op of in het maaiveld worden geplaatst. Bij de reguliere toepassing worden wegwerp druppelslangen op het maaiveld geplaatst gedurende een groeiseizoen. Dit heeft als voordeel dat groei van ziektekiemen wordt voorkomen en dat ze snel kunnen worden opgeruimd (Delsman et al. 2018) . Permanente druppelirrigatie maakt gebruik van ingegraven druppelslangen, onder het ploegniveau, deze kunnen jaar rond blijven liggen en niet worden stuk gereden (Delsman et al. 2018). Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de efficiëntie tussen de 50% en 78% ligt, terwijl dit bij haspelberegening slechts 40% is. Daarnaast kunnen er via de druppelslangen ook meststoffen worden toegevoegd (Mulder et al. 2020) .

Aandachtpunten

  1. Druppelirrigatie kan overal toegepast worden, het is alleen belangrijk dat het gewas wordt meegenomen om te kijken of het ook rendabel is. Of het rendabel is, hangt af van de extra opbrengst van het gewas.
  2. Het vereist dat er voldoende water beschikbaar is.  En deze maatregel kan dus gecombineerd met andere maatregelen

Kosten & wateropbrengst

Kosten worden geschat tussen de €850 – 1450 per hectare per jaar (Van der Burgt en Verstand 2021) . Opbrengst is tussen de 40 – 60% besparen van het water bij irrigatie in vergelijking met haspelberegening.

Wet en regelgeving

Beregenen vanuit het oppervlaktewater

Voor het beregenen van het land vanuit het oppervlaktewater is het waterschap bevoegd gezag. Voor het onttrekken van oppervlaktewater is een vergunning nodig wanneer de hoeveelheid water meer kan bedragen dan 15 m³ per etmaal. Bij onttrekkingen onder 15 m³ is een melding verplicht (Waterschap Scheldestromen) en (Water onttrekken).























Referenties