Route 09- Energieke Samenleving
Doelstelling: Een zelforganiserende samenleving
Strategie:
Inwoners spelen een belangrijke rol bij het realiseren van de ambitie. Een betrokken en actieve samenleving is geen doel op zich maar een belangrijke voorwaarde om een duurzame gemeente Veere te realiseren. Het “anders denken” over wonen en energiegebruik zullen bewoners toch zelf in de praktijk moeten brengen. De overheid heeft weinig directe invloed, maar kan wel stimuleren.
We stimuleren coöperaties op het gebied van kleinschalige duurzame initiatieven en ondersteunen bewonersinitiatieven op het gebied van duurzaamheid.
Informatie, communicatie en educatie om bewustwording te creëren is erg belangrijk. En levert een positieve bijdrage aan kennis, houding en gedrag voor duurzaam handelen. Het verder uitrollen en opschalen hiervan past bij de ontwikkeling van de zelforganiserende samenleving. Betrekken en beleven zijn voorwaardes voor het creëren van bewustwording en het inzien van het belang van natuur en milieu. We ondersteunen concrete doe-voorbeelden.
Het belang van natuur- en milieueducatie op basisscholen is erg groot. Oud-leerlingen die (veel) natuur- en milieueducatie hebben gehad hebben meer kennis en een positievere houding en gedrag ten aanzien van natuur en milieu. Basisschool leerlingen zijn en blijven daarom in ieder geval –naast andere- een belangrijke doelgroep.
In een Living Lab worden in gezamenlijkheid maatschappelijk relevante uitdagingen onderzocht en aangepakt. De doelstelling van deze praktijkgerichte vraagstukken wordt dan ook geformuleerd in termen van optimale opbrengsten voor zowel de maatschappij als betrokken partijen.
In een Living Lab vervaagt de grens tussen onderwijs en onderzoek. In een Living Lab benutten alle betrokken partijen, overheden, ondernemers, onderwijs/onderzoek (3 O’s) en burgers elkaars expertise en kwaliteiten om te leren en kennis te delen.
Mijlpalen:
Korte termijn (voor 2020)
- Inwoners worden geïnformeerd, gestimuleerd en ondersteund zodat zij kunnen bij dragen aan de doelstellingen van andere scenario’s
- Eerste burgerinitiatieven zoals gezamenlijke inkoop zonnepanelen, energiecorporaties, klimaat neutrale wijken en straten Lange termijn (voor 2050)
- (Burger)energiecorporaties met dienstverlening en producten t.b.v. een lokale onafhankelijke energievoorziening Indicatoren:
- Inclusieve samenleving
- Acceptabel niveau van leven voor burger
- Leefbare en welvarende wijk/kern/gemeente/samenleving Condities
- Bewustwording
- Betrokkenheid
- Emancipatie (mensen een stem geven die ook wordt gehoord)
- Voorbeeldfunctie van overheid Randvoorwaarden
- Rolvastheid betrokkenen