PR 00366: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
k (1 versie geïmporteerd: Zie JIRA-ticket EMT-1960.)
(geen verschil)

Versie van 26 nov 2021 15:23

HZ Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren is de kennispartner op het gebied van innovatie en ondernemerschap in Zeeland. Wij delen naast onze kennis ook graag publicaties, activiteiten en nieuwsberichten van partners. Bekijk hier het laatste nieuws!

NIOZ.jpg

04/07/2024

KCOI coordinates the Seaweed Learning Community

The Seaweed Learning Community unites researchers in the Netherlands working on an alternative marine protein production and value chain, based on combined offshore seaweed and mussel cultivation in the North Sea.

Foto focusgroep VR Zorgband.jpg

28/05/2024

Focusgroep Virtual Reality bij Zorgband Leie & Schelde

De eerste focusgroep rondom het inzetten van Virtual Reality om niet-zorgmedewerkers Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) aan te leren was een succes. De focusgroep werd georganiseerd door Stef Bleyenberg (HZ Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren) en Iris van de Velde (Lectoraat Healthy Region), met steun van Gerda Andringa (Lectoraat Ouderenzorg).

InauguratieAgeeth.jpeg

26/05/2024

Ageeth van Maldegem geïnaugureerd tot lector New Business Models

Ageeth van Maldegem is vrijdag geïnaugureerd tot lector New Business Models aan HZ University of Applied Sciences. De plechtigheid vond plaats tijdens het evenement ‘Entrepreneurs for the Future’ over duurzaam ondernemen. Ageeth kreeg de traditionele ketting omgehangen door Barbara Oomen, voorzitter van het College van Bestuur van de HZ.

BannerCMA.png

16/05/2024

HZ Changemakers genomineerd voor Changemaker Award 2024

Voor de Changemaker Award van 2024 (zie eerder bericht) was inschrijven mogelijk tot 8 mei. Zie hieronder welke initiatieven genomineerd zijn.

SDG-logo.png

06/05/2024

Gezocht: Ondernemers met impact

In september start er een nieuwe editie van het blok 'Impact' voor vierdejaarsstudenten Bedrijfskunde en Commerciële Economie van de HZ. Ieder jaar zijn we op zoek naar ondernemers die graag een casus inbrengen en samen met de studenten op zoek gaan naar de impact die zij hebben op hun omgeving. Lees hieronder meer over het blok en ontdek welke kansen er zijn voor jouw organisatie.

Afbeelding ZTR.png

22/04/2024

Afronding Zeeuwse Trendrapportages

De afgelopen tien weken doken tweedejaarsstudenten van de opleiding Commerciële Economie in het ontdekken van opkomende trends in verschillende sectoren. Ze brachten hun bevindingen samen in een trendrapport. Zij onderzochten hoe deze trends van invloed kunnen zijn op bedrijven in Zeeland. Naast lokale ontwikkelingen, bekeken ze ook de nationale en internationale trends. Door middel van literatuurstudie en interviews verzamelden de studenten inzichten die ze vervolgens vertalen naar praktische aanbevelingen voor de sector. Het project wordt ondersteund door docenten van Commerciële Economie en Communicatie, samen met een diverse groep onderzoekers. Dit jaar werkten onder andere het Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren, het Lectoraat Supply Chain Innovation, het Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving, het Lectoraat Marine Biobased Chemie en het Kenniscentrum Kusttoerisme mee als opdrachtgevers. Afgelopen donderdag presenteerden de studenten verschillende trendrapporten, waaronder onderwerpen als Deelmobiliteit in Zeeland, de Impact van kerncentrales in Zeeland, Positionering van duurzame ondernemers in Zeeland, Gezonde functionele dranken in Zeeland en Circulariteit in de recreatieve sector van Zeeland. De rapporten kunnen opgevraagd worden via kcoi@hz.nl.

Interreg A3 aquatuur.jpg

08/04/2024

Aquatuur: Start onderzoek in Moerbekepolder

In de afgelopen maanden heeft HZ Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren samen met lectoraat Resilient Deltas een literatuurstudie gedaan naar het waarderen van nature based solutions en ecosysteemdiensten. Voor het Interregproject Aquatuur bekijken we welke niet-technische barrières er zijn bij het implementeren van nature based solutions. Vanaf april gaan we aan de slag met een casus in de Moerbekepolder (Oost-Vlaanderen). Er worden interviews afgenomen bij de stakeholders in de regio om inzicht te krijgen in het gebruik van het gebied en de mogelijkheden voor de toekomst. Denk hierbij aan lokale overheden, natuurorganisaties, boeren en recreatieve verenigingen. Vervolgens werken we via drie workshops naar een waardemodel toe waarin de ecosysteemdiensten op een efficiënte manier samenkomen met het gebruik van het gebied. Daarbij besteden de onderzoekers continu aandacht aan de niet-technische barrières (wetgeving, draagvlak, financiering, etc.) die de stakeholders gedurende het proces aantreffen.

Interreglogo Crosscare 2.0.png

02/04/2024

Multi-actortrajecten Crosscare 2.0 goedgekeurd!

De twee multi-actortrajecten die HZ Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren en het Lectoraat Ouderenzorg in de afgelopen maand hebben ondersteund zijn vorige week goedgekeurd door een vakjury en de consortiumpartners. Lees hieronder meer over deze trajecten en over het onderzoek dat in de komende 20 maanden zal plaatsvinden.

HZ Changemaker.png

27/03/2024

Changemakers van de HZ

We weten dat er binnen de HZ een groeiende groep van ‘changemakers’ is. Dit zijn mensen die op uitzonderlijk ondernemende wijze bijdragen aan onze maatschappelijke missies. Zij maken het verschil door vanuit hun passie en met anderen positieve acties te initiëren en zo creatieve en duurzame oplossingen aan te dragen voor de brede welvaart van vandaag, in de toekomst, in Zeeland en elders. Er zijn volop voorbeelden van, maar ze zijn vaak nog te weinig zichtbaar. Met de Changemaker Award willen we dat veranderen!

BiobasedSymposium2.jpg.png

19/03/2024

De Tomaat is het Waard

Dinsdag 26 Maart verzorgt het KCOI een sensemaking workshop binnen het programma van het Living Ecosystems symposium in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. De titel van de workshop is “De tomaat is het waard: plasticvrije reststromen en hoogwaardige verwaarding”. De centrale vraag is: Wat zijn barrières en enablers om tot verstevigde samenwerking in de keten op inhoudsstoffen te komen?

Crosscare-WAVEII.jpg

18/03/2024

Opening WAVE II van Crosscare 2.0

WAVE II van CrossCare 2.0 is officieel geopend! Deze oproep biedt een unieke kans voor zorg- en welzijnsinnovatoren.

Visual ageeth van maldegem 2 lowres0.jpg

04/03/2024

24 May: Inauguration dr. Ageeth van Maldegem

Ageeth van Maldegem will be inaugurated as professor (lector) in New Business Models at HZ University of Applied Sciences on Friday 24 May. The ceremony will take place during an inspiring event focusing on sustainable entrepreneurship: 'Entrepreneurs for the Future'. With her research group, Ageeth researches how we create new business models and how they become an engine for dynamic, broad-based prosperity. In her inaugural address, she will elaborate on this. The inauguration takes place at the HZ in Vlissingen and consists of several parts. Besides Ageeth's speech, there will be keynote speakers around the themes of stakeholder participation, the interpretation of new revenue models and impact in the region. We expect a number of well-known names and entrepreneurs, including at least Erik Stam: professor of Strategy, Organisation and Entrepreneurship at Utrecht University. Keep Friday 24 May free in your agenda. The official invitation with the full programme and a possibility to register will follow soon.

Visual ageeth van maldegem 2 lowres0.jpg

04/03/2024

24 Mei: Inauguratie dr. Ageeth van Maldegem

Ageeth van Maldegem wordt vrijdag 24 mei geïnaugureerd tot lector New Business Models aan HZ University of Applied Sciences. De plechtigheid vindt plaats tijdens een inspirerend evenement waarin duurzaam ondernemen centraal staat: ‘Entrepreneurs for the Future’. Met haar lectoraat onderzoekt Ageeth hoe we tot nieuwe businessmodellen komen en hoe deze een motor kunnen zijn voor dynamische, brede welvaart. In haar inaugurele rede gaat ze hier dieper op in. De inauguratie vindt plaats in de HZ in Vlissingen en bestaat uit meerdere onderdelen. Naast Ageeth's rede zijn er keynotesprekers rondom de thema’s stakeholderparticipatie, de invulling van nieuwe verdienmodellen en impact in de regio. We verwachten een aantal bekende namen en ondernemers, onder wie in ieder geval Erik Stam: hoogleraar Strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht. Houd vrijdag 24 mei alvast vrij in je agenda. De officiële uitnodiging met het volledige programma en een mogelijkheid om aan te melden volgt snel.

Afbeelding ZTR.png

05/02/2024

Zeeuwse Trendrapportages

De komende tien weken duiken tweedejaarsstudenten van de opleiding Commerciële Economie in het ontdekken van opkomende trends in verschillende sectoren. Ze brengen hun bevindingen samen in een trendrapport. Hierbij onderzoeken ze hoe deze trends van invloed kunnen zijn op bedrijven in Zeeland. Naast lokale ontwikkelingen, nemen ze ook de nationale en internationale trends onder de loep. Door middel van literatuurstudie en interviews verzamelen de studenten inzichten die ze vervolgens vertalen naar praktische aanbevelingen voor de sector. Het project wordt ondersteund door docenten van Commerciële Economie en Communicatie, samen met een diverse groep onderzoekers. Dit jaar werken onder andere het Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren, het Lectoraat Supply Chain Innovation, het Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving, het Lectoraat Marine Biobased Chemie en het Kenniscentrum Kusttoerisme mee als opdrachtgevers. Deze opdrachtgevers hebben verschillende uitdagingen voorgesteld die relevant zijn voor hun onderzoeksdomein. Aan het einde van het project presenteren de studenten verschillende trendrapporten, waaronder onderwerpen als Deelmobiliteit in Zeeland, de Impact van kerncentrales in Zeeland, Positionering van duurzame ondernemers in Zeeland, Gezonde functionele dranken in Zeeland en Circulariteit in de recreatieve sector van Zeeland.

SSB-webinar-20221215.png

15/12/2022

Optimaal samenwerken met je werkveld

Op 15 december 2022 geeft Frank Peeters van 11.00u. tot 12.00u. een webinar over het onderzoek dat hij samen met Ageeth van Maldegem verrichtte naar de samenwerking tussen onderzoekers van Zeeuwse en Westvlaamse hogescholen enerzijds, en kleine en middelgrote ondernemingen uit Zeeland en West-Vlaanderen anderzijds.

Inschrijven kan via de website van de Vlaamse Hogescholen Raad: https://www.vlaamsehogescholenraad.be/nl/events/interreg-dec22.

CBCI All Outputs.png

09/12/2022

CBCI all outputs

"CBCI all outputs" is het orgelpunt van het Interreg 2 Seas project rondom circulair en biobased bouwen.

Via https://publicaties.avans.nl/cbci-all-outputs/home heb je meteen toegang tot alle digitale producten, diensten en documenten die zijn voortgevloeid uit het onderzoek dat binnen het kader van dit project werd gevoerd door diverse onderzoekers en stakeholders uit Vlaanderen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Post-Linkedin-Gastcollege.png

05/12/2022

Gastcollege Oradio

Op 5 december 2022 gaf sociaal ondernemer Olaf Mastenbroek van Stichting Oradio een gastcollege aan de HZ University of Applied Sciences.

Dit gastcollege sluit aan bij het onderzoek dat KCOI in het kader van het Interreg-project "Smart Services Bridge" voert naar business modellen die Stichting Oradio zou kunnen toepassen.

DJI 0123.jpg

23/11/2022

Ondergrondse opslag als een duurzame zoetwatervoorziening

Op 23 november worden er tijdens een workshop resultaten van het project Fresh4c's gepresenteerd met een bezoek aan de spaarbekkens van Evides en het gebied waarin de kreekruginfiltratie heeft plaatsgevonden. Tijdens deze dag deelt KCOI de resultaten uit de gesprekken met landbouwers en worden er een aantal scenario's besproken voor een definitief business model.

02lab.png

16/11/2022

Duurzaam Ondernemerschapsonderwijs

Eerder zijn we samen met ruim 30 collega’s van Scalda en HZ op verkenning gegaan naar onze gezamenlijke ambities, wensen en ideeën voor een O2Lab in Zeeland. Via O2LAB Zeeland willen we met studenten, bedrijven en onderwijsprofessionals initiatieven en samenwerkingsverbanden op gang brengen. Daarom organiseren we een vervolgsessie op woensdagmiddag 16 november.

Mosselen.JPG

25/10/2022

Hoe krijgen we de jeugd aan het zwarte goud?

Op 25 oktober organiseren wij vanuit KCOI een focusgroep op de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Zo willen we graag data verzamelen en inzichten formuleren over hoe de doelgroep tegenover mosselen staat.

Planet-earth-1457453 1920.png

18/10/2022

Donut Deal Dag Amsterdam

18 oktober vond de Donut Deal Dag plaats in Amsterdam. Tijdens deze dag werden concrete afspraken voor de stad Amsterdam gemaakt, rekening houdend met een veilig ecologisch plafond en een eerlijke sociale basis.

Building tomorrow - Cover Front KCOI-Website - 20220613.png

14/06/2022

Mock-up of "Building tomorrow"

Building tomorrow heet het boek dat het Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren samen met collega-onderzoekers van Avans en KU Leuven schreef in het kader van het EU-funded project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI).
Aan de vooravond van de CBCI slotconferentie werd een mock-up voorgesteld. Vanaf september zal de finale versie beschikbaar zijn, als hardcopy en in digitaal formaat.

Innowiz-Autonoom-Varen-20220520-1600x900.png

20/05/2022

Innowiz-brainstorm omtrent Autonoom Varen

Op vrijdagochtend 20 mei 2022 verzamelden KCOI-onderzoekers en Zeeuwse ondernemers en professionals in Lokaal 0 om samen een reeks voorstellen te bedenken die een antwoord kunnen bieden op volgende vraag: "Hoe kunnen wij autonoom varen inzetten om toerisme en recreatie in Zeeland te bevorderen?"

Building tomorrow.png

19/05/2022

Circulair Bio-based Construction Industry

Op basis van alle documentatie die sinds de start van het CBCI (Circulair Bio-based Construction Industry) project is geproduceerd heeft Frank Peeters, Senior Lecturer & Researcher bij de HZ, een clubje van onderzoekers van Avans en KU Leuven vervoegd. Samen werken zij aan de hard copy en online publicatie van een 20-tal lesmodules over circulair bouwen met bio-based materialen. Studenten bouwkunde vormen de eerste doelgroep, maar ook docenten en studenten uit de business en economische wetenschappen kunnen de modules als zinvol ervaren.

SSB Partnermeeting 23 mei 2022.png

13/05/2022

Partneroverleg Smart Services Bridge

In het partneroverleg van SSB (Smart Services Bridge) van 13 mei 2022 heeft onze collega Frank Peeters toegelicht hoe hij in de komende maanden wil onderzoeken hoe de verschillende projectpartners grensoverschrijdend samenwerkten in diverse innovatie- en valorisatietrajecten. Hij zal hierbij in het bijzonder aandacht besteden aan de co-creatietechnieken die onderzoekers aanwendden in hun communicatie met collega-kennisinstellingen enerzijds en bedrijven uit Vlaanderen en Zeeland anderzijds.
Graag delen wij de onderzoeksopzet en tijdslijn met u.
Klik hier voor meer informatie over het SSB-project en de bijdrage hieraan van het Kenniscentrum voor Ondernemen & Innoveren.

Inspiratiesessie-Vlissingen-Landscape-pexels-daria-shevtsova-1201588-1200x900.jpg

10/02/2022

Inspiratiesessie Circulair Ondernemen

Ben je benieuwd hoe je met circulair ondernemen (zwerf)afval kunt verminderen? In samenwerking met de Gemeente Vlissingen organiseert HZ University of Applied Sciences een online Inspiratiesessie.

Ageeth v. Maldegem.jpg

01/09/2021

De PhD-studie van Ageeth is afgerond

We zijn er klaar voor!

Landschap.JPG

06/07/2021

Waterbehoeften en verwachtingen van landbouwers

Begin 2021 heeft KCOI een onderzoek uitgevoerd naar de waterbehoeften en -verwachtingen onder landbouwers in de Oudlandpolder.